23 / 04 / 2024

İGDAŞ kozmik odası SCADA'yı tanıttı!

İGDAŞ kozmik odası SCADA'yı tanıttı!

Sadece belirli insanların parmak iziyle girebildiği Uzaktan Veri Toplama ve Kontrol Odası'nda (SCADA), gaz dağıtım regülatörleri 24 saat izleniyor. Merkez, olası bir depremde 5 saniye içinde kentin doğalgazını kesecek...



SABAH, İstanbulluları ilgilendiren İGDAŞ'ın Uzaktan Veri Toplama ve Kontrol Odası'na (SCADA) girdi. Kandilli Rasathanesi'nin Marmara Depremi'ni önceden haber verecek sistemin devreye girmesiyle, SCADA, olası bir deprem durumunda kentteki doğalgazı 5 saniye içinde kapatabilecek. SCADA Müdürü Selami Bulut, sadece belli sayıda kişinin parmak izi ile girebildiği merkezi anlattı. 704 aktif bölge gaz dağıtım regülatörünü 7 gün 24 saat takip ettiklerini kaydeden Bulut, basınç, filtre kirliliği, debi, voltaj gibi birçok verinin anlık izlendiğini söyledi. Verilerde değişiklik durumunda 1 saniyede sahadaki teknisyene ve merkeze uyarı geldiğini belirten Bulut, "Gereğinde merkezden ya da sahada müdahale edilir. Daha acil durumlarda regülatör kendisini otomatik olarak kapatır" dedi.

"ASIL AMACIMIZ GAZ VERMEK"
İstanbul'da gaz dağıtım hattının dünyadaki en yeni teknoloji olduğunu belirten Bulut, "Kullandığımız borularda dünya literatüründe depremden dolayı kazaya rastlanmadı. Ama tedbiri bir yana bırakacak değiliz" diye konuştu. Bulut, deprem sonrasında sahadaki hasar sonucunun 5 saniyede alınabildiğini de kaydetti. Protokol imzaladıkları Kandilli'nin fay hattına sensörler yerleştirdiğini belirten Bulut, depremde buradan alınacak sinyalleri kendi teknolojilerinde yakında kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Sistemi kurmanın yetmediğini, garantili işlediğinin görülmesi gerektiğini anlatan Bulut, uygulayacakları sistemde az hasar oluşan ya da hasarsız bölgelerde gazın akışını sağlamayı hedeflediklerini söyleyerek şöyle dedi: "Asıl amacımız gaz vermek.İstanbul'un her yeri aynı şekilde etkilenmeyecek. Gazı kesmek kolay. Bir saniyede kesebilirim. Açması için bir regülatöre en az 5-6 teknisyen göndermeliyim." Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, 29 Mart'ta Türk Telekom desteğiyle kurdukları deprem uyarı sistemini anlatmıştı. Erdik projeyi tanıtırken şunları söylemişti: "Depremin ortalama bildirim süresi, depremin ilk dalgalarının ulaşmasından 4-14 saniye önce olabiliyor. Bu da ancak İGDAŞ,  Marmaray  ya da Petkim gibi hassas kuruluşlardaki bilgisayarları kapatmaya yarıyor. İGDAŞ'ın elindeki sistem Tokyo Gazın elindeki teknolojiden daha iyi."
Sabah/Mesut Er


Geri Dön