19 / 04 / 2024

Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet binasına Güvenli Yeşil Bina belgesi verildi!

Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet binasına Güvenli Yeşil Bina belgesi verildi!

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) ilk "Güvenli Yeşil Bina" belgesi Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet binasına verildi. Görkem Gençtürk de binalarının enerji kullanımında cimri, çevre dostu bir yapı olduğunun tescillendiğini kaydetti.



TSE Genel Kurul Salonunda düzenlenen törende konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, enstitünün Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu standartlar, belgelendirme ve test hizmetlerinin verilmesini sağladığını diğer yandan da toplum sağlığı ve güvenliğinin korunması için çalışmalar yaptığını söyledi. TSE Başkanı, “Bütün bu hizmetleri sağlarken söz konusu alanlarda ülkemizin yurt dışından aldığı hizmetlerin Türkiye’de verilmesini sağlayarak döviz kaybının önüne geçilmesini kendimize ilke edindik” diye konuştu.


Dünyada son yıllarda belirli parametrelerin yerine getirilmesi halinde yeşil bina, güvenli yeşil bina gibi değişik isimler adı altında belgelendirme hizmeti verildiğini söyleyen Şentürk, TSE’nin de bir buçuk yıl önce 26 TSE uzmanı ve 29 akademisyen ile güvenli yeşil bina kriterlerini oluşturduğunu kaydetti.


TSE’nin hazırladığı kriterlerin dünyadaki emsallerinin çok üzerinde, onlarda bulunmayan ancak insan sağlığı açısından önem arz eden konuları da içerdiğini belirten TSE Başkanı, “Güvenli Yeşil Bina; öncelikle çevreye zarar vermeyen, kullanıcının sağlığını tehdit etmeyen, aynı zamanda bir binada gerek mimari, gerek statik yönden bulunması gereken tüm şartların bulunduğu bir bina demektir” diye konuştu.


Enstitü Başkanı Şentürk, “TSE’den Güvenli Yeşil Bina Belgesi alan bir binanın; enerji tasarrufu ile birlikte aynı zamanda bina yapımında kullanılan malzemelerin yaymış olduğu gerek radyoaktif, gerekse binanın kullanımı esnasında çevreye yaymış olduğu başta karbon salınımlarını en aza indirmiş olduğu belgelenmiş demektir. Bu belge ile aynı zamanda erişilebilirlikle ilgili kriterler de yerine getirilerek güvenli yeşil ve erişilebilir bina anlamında bir belgelendirme yapmış oluyoruz” dedi.


Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürü Hadi Görkem Gençtürk de binalarının enerji kullanımında cimri, çevre dostu bir yapı olduğunun tescillendiğini kaydetti.


Konuşmaların ardından TSE Başkanı Şentürk, Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne “Güvenli Yeşil Bina Belgesi”ni verdi. Şentürk Iğdır Valisi Davut Haner, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ersan Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve çalışmada emeği geçen akademisyenlere de teşekkür plaketi verdi.


 


TOKİ Haber


Geri Dön