19 / 04 / 2024

İzmir için Uluslararası Sergiler Bürosu'nda 3. sunum yapıldı!

 İzmir için Uluslararası Sergiler Bürosu'nda 3. sunum yapıldı!

EXPO 2020'nin ev sahipliğine aday İzmir için Uluslararası Sergiler Bürosu'nda 3. sunum yapıldı.



EXPO 2020'ye evsahipliği için aday kentler, bugün Uluslararası Sergiler Bürosu'nda (BIE) 3. sunumlarını gerçekleştirdi.

OECD binasında yapılan sunumlarda, sırasıyla Tayland'dan Ayutthaya, Türkiye'den İzmir, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Brezilya'dan San Paulo ve Rusya'dan Ekaterinburg kentleri adaylık dosyaları hakkında delegeleri bilgilendirdi.

Defne Samyeli'nin sunuculuğunda gerçekleşen İzmir'in sunumunda söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in insanoğlunun dünyaya adım attığı ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

En unutulmaz EXPO olacak

İzmir'in antik çağdan günümüze kadar beşiklik ettiği uygarlıklardan örnekler veren Günay, ''Antik çağın bu endamlı şehirleri ve her geçen gün daha da büyüyen, gelişen modern  İzmir  EXPO'yu karşılayacak. Daha sağlıklı bir dünya için buluşacağımız ideal bir yer. Türkiye hükümeti adına tüm kalbimle söz veriyorum ki, İzmir 2020 en unutulmaz EXPO'lardan biri olarak hatırlanacaktır'' diye konuştu.

İzmir'e 50 milyar dolar yatırım

İzmir Valisi Cahit Kıraç da yaptığı sunumda Türkiye'nin, 1851'den beri EXPO'lara katılmanın gururunu yaşadığını ifade ederek, "169 yıl sonra hedefimiz, EXPO 2020'ye ev sahipliği yapma ayrıcalığını 3 kıtanın merkezindeki şehrimize götürebilmektir" dedi.

İzmir kentinin son 6 ayda kaydettiği ilerlemelerle ilgili bilgi veren Kıraç, kent merkezine 8 dakikalık yürüyüş mesafesindeki alanın EXPO sonrasında Avrupa'nın en büyük kent içi parkına dönüştürülmesi kararı alındığını söyledi. Kıraç, şöyle devam etti:
"Hükümetimiz, EXPO rüyasını gerçekleştirebilmemiz için 2020'ye kadar bölgemize 50 milyar doların üzerinde yatırım yapma kararı aldı. 160 yılı aşkın bir süredir EXPO fikrini desteklemiş bir ülkenin temsilcisi olarak sizleri şehrimizin 'Herkes için Sağlık' vizyonunu desteklemeye davet ediyorum."

TBMM'den tam destek

CHP İzmir milletvekili ve BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey de TBMM'nin İzmir'in adaylığına tam destek verdiğini söyledi.

''TBMM'nin İzmir'in EXPO 2020 adaylığına güçlü desteğiyle geldim'' ifadesini kullanan Pavey, ''Bu şehir bize geçmişin görkemli medeniyetlerinden miras kaldı. Biz ise bu muhteşem emaneti insanlığın geleceğiyle paylaşmak istiyoruz'' dedi

Tüm Türkiye projenin arkasında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da "EXPO 2020 ipini, 2013'ün Kasımında göğüslemek istiyoruz. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, Ege bölgesi, tüm Türkiye bu projenin arkasında" diye konuştu.

"Herkes için sağlık" belgeseli

İzmir'in sunumunda kentin adaylık için seçtiği temayı oluşturan ''herkes için sağlık' konulu bir belgesel delegelere izlettirildi.

Delegelerin büyük beğenisini kazanan belgeselde ''Herkes için Sağlık'' konusunun nasıl küresel bir gerçeğe dönüştürülebileceği teması üzerinde duruluyor.

Defne Samyeli de Hindistan'da sağlık eğitimi merkezi kurulacağının açıklanacağını söyledi.
AA

Geri Dön