19 / 04 / 2024

İhalede tapu harcı ne kadardır?

İhalede tapu harcı ne kadardır?

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde ne kadar harç ödenmesi gerektiği hususu Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından "Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar" tablosunda açıklanıyor. Peki, ihalede tapu harcı ne kadardır?



İhalede tapu harcı ne kadardır?

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde ne kadar harç ödenmesi gerektiği hususu Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından "Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar" tablosunda açıklanıyor. 


Tabloya göre, gayrimenkullerin devri için alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor. Söz konusu döner sermaye masrafları kurumdan kuruma farklılık gösterebiliyor. 


Ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında karşımıza çıkıyor. Bu masraflar ihale yolu ile satılan taşınmazlar için de geçerli oluyor.


"Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar" tablosu

20. a) Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında (4751 sayılı Kanunun 6/C maddesiyle değişen ibare. Yürürlük:9/4/2002) gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap  bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.


Tapuda kaydı bulunmayan gayrimenkullerin, zilyetlik devir sözleşmeleri ile devrinde de bu fıkra hükümleri uygulanıyor.


Hesaplanacak harç, zilyetlik devir sözleşmeleri yapılmadan önce, şekli ve muhtevası Maliye Bakanlığınca tespit edilecek bir beyanname ile bildiriliyor ve beyanname verme süresi içinde ödeniyor.


Örnek:

100 bin TL satış bedeli olan bir taşınmaz için alıcı tarafından 2 bin TL; satıcı tarafından 2 bin TL harç ödenecek.



Daire tapu devir masrafları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön