24 / 04 / 2024

İhracatta tarihi rekor: 13.3 milyar dolar!

İhracatta tarihi rekor: 13.3 milyar dolar!

Türkiye'nin eylül ayı ihracatı 13.3 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık ihracat yüzde 4.2 artarak 157 milyar doları geçti...



Türkiye'nin eylül ayı ihracatı 13.3 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık ihracat yüzde 4.2 artarak 157 milyar doları geçti.


İhracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artarak 13 milyar 294 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül rakamına ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül verilerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katılımıyla Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) düzenlenen toplantıda açıkladı. Ocak-eylül döneminde ihracat yüzde 5.7 artışla 118 milyar 225 milyon dolara, 12 aylık ihracat ise yüzde 4.2 yükselerek 157 milyar 654 milyon dolara çıktı. 


OTOMOTİV LİDER SEKTÖR 

Otomotiv endüstrisi, eylülde 1.9 milyar dolar ile en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bu dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 98.6 ile mücevher, yüzde 91.8 ile tütün ve mamulleri sektörü yakaladı. En fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek artış yüzde 119 ile İran'a gerçekleşti. 


İSTİKRARLI KUR İSTEĞİ 

AB'ye ihracatın bu yılın 9 ayında yüzde 13 arttığına işaret eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "7 ayda dünyanın ilk 70 ülkesinin ihracat artışı yüzde 2.8 iken biz yüzde 6.1 artış yakaladık. Dövizde Fed kaynaklı bir hareket var. Biz yüksek değil, istikrarlı kur istiyoruz" dedi. 


TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyaya bakıldığı zaman Türkiye'nin, büyüme oranı ve kalitesiyle bir adım öne çıktığını söyledi. Türkiye'nin büyüme kaynağının ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de ihracat olduğunu hatırlatan Büyükekşi, "Ekonomi bu yıl daha dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ihracata dayalı büyüme modeline geçiş yaptı. Çok sağlıklı ve önemli bir gelişme.Temennimiz bu büyümenin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından objektif bir şekilde değerlendirilmesidir" dedi.


TOPLANAN VERGİNİN YÜZDE 15'İ FAİZE GİDİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili tahminlerini 'tıpış tıpış' revize ettiklerine işaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin burnunun dibindeki AB'de parasal genişleme ve faiz indirimleri yapılırken, Türkiye'ye ABD'nin para politikasının dayatıldığını söyledi. Kurlarla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığına da dikkat çeken Zeybekçi, mevcut faiz oranlarının yatırım yapılabilir olmadığını ifade etti. Zeybekci, "Geçmişte toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize giderken, bugün bu oran yüzde 15. İnsanların ürettiği kârlardan oluşan vergilerin yüzde 15'inin bile faize gitmesi zulümdür" dedi. Zeybekci ayrıca, Ekonomi Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde Mısır'la ticari ilişkilerin geliştirilmesini isteyeceklerini söyledi.


BANKALAR SIKIŞTIRIYOR

Toplantıda konuşan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Cemal Şengel de Irak'taki sorunlar yüzünden firmaların nakit akışında sıkıntı olduğunu söyledi. Bankalara seslenen Şengel "Firmaları sıkıştırmayın. Bu geçici bir dönem olduğu için tahsilatları yayarak, kredileri derinleştirerek firmalarımıza can suyu verilmesini rica ediyorum" dedi.


Sabah 


Geri Dön