19 / 04 / 2024

İhsan Şener: Mardin'e 12 yılda 9 milyar liralık yatırım yapıldı!

İhsan Şener: Mardin'e 12 yılda 9 milyar liralık yatırım yapıldı!

Mardin'e 12 yılda 9 milyar liralık yatırım yapıldığını belirten Mardin AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 31 Temmuz'da Mardin'de miting düzenleyeceğini söyledi.



Mardin AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, Başbakan Erdoğan'ın Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açılmasını sağladığı Kürtçe ve Süryanice dil bölümleri ile yasakları kaldıran lider olduğunu belirtti. 


Başbakan Erdoğan'ın Mardin'i çok sevdiği ve değer verdiğini söyleyen Şener, Turizm, Ulaştırma, Eğitim, Sağlık, Adalet, Orman ve Su işleri, Enerji, Tarım ve Hayvancılık, Konut, KÖYDEŞ, Spor ve daha bir çok alanda 9 milyar liranın üzerinde bir yatırımın 12 yılda gerçekleştirildiğini hatırlattı. 


MARDİN BÜYÜDÜ, TÜRKİYE BÜYÜDÜ 


Mardin'de 12 yıl içerisinde üretim, ihracat katlayarak büyüdüğünü ifade eden Şener, "2002 yılında Mardin ürettiği ürünün sadece 22 milyon dolarlık kısmını ihraç ederken şuanda bu rakam 1 milyar doları buldu. 


2002 yılında Mardin ödediği vergi 39 milyon lira iken 2013 yılında ise 169 milyon liraya yükseldi. Bu rakamlarda gösteriyor ki Mardin kazanırken, ülkemize de kazandırıyor. Mardin büyürken, Türkiye'de büyüyor." dedi. 


ANADİLDE EĞİTİMDE ÖZGÜRLÜK


Eğitimde, yaşamda yasakların ortadan kalktığını söyleyen Şener, "Mardin üniversitesine kavuşarak Artuklu Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 2 yüksekokul, 3 enstitü, 4 meslek yüksekokulu, devlet konservatuarı ile 5 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Üniversite bünyesinde yaşayan diller enstitüsünde Kürt Dil Eğitimi, Süryani Dili Anabilim Dalı ile Türkiye'de bir ilke imza atıldı. 

Ayrıca ortaöğretimde büyük yatırım yapılarak Cumhuriyet tarihinde yapılan derslik kadar yeni derslik yapımı gerçekleştirilerek 3 bin 280 olan derslik sayısı 6 bin 135'e çıkarıldı. 


Çocuklarımız 50 kişilik sınıflardan kurtuldu. Modern sınıflarda, modern eğitim araçları ile eğitim başladı." ifade edildi. 

İSTANBUL'DAN MARDİNE'E HIZLI TREN Ulaştırma alanında da büyük yatırımların gerçekleştiğini belirten Şener, "Karaman-Konya hızlı tren hattı Nusaybin'den de Habur'a kadar uzanacak.

 

Karaman, Ulukışla, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Nusaybin, Habur hızlı tren projeleri hazırlanıyor. 


Güney Hızlı Tren Yolu projesiyle bir ucunda Mardin, bir ucunda İstanbul olacak. Karayolunda 2002 yılına kadar sadece 29 kilometre bölünmüş yol var iken 12 yılda daha artarak 216 kilometreye çıkartıldı. Karayolu ağı 761 kilometreye ulaştırılarak yeniden yapılandırıldı. Havayolu halkın yolu oldu. Mardin havalimanında 2003 yılında 19 bin kişi kullanırken, şuanda 300 bin kişi kullanıyor." şeklinde konuştu. 


ILISU BARAJI YÜKSELİYOR 


Sulama ve enerji projelerinin sürdüğünü anlatan Şener, "Güneydoğu Anadolu projesi GAP ile Mardin'de kalkmıyor. 

GAP kapsamında 2002 yılına kadar sadece 198 bin hektar arazi suyla buluşmuşken 2013 yılında bu rakam 423 bin hektara yükseldi. Yapımı süren Dicle nehri üzerine yükselen en büyük baraj olan llısu, sadece enerji üretiminde ülkemize 825 milyon lira katkı sağlayacak." dedi. 

Çiftçilere verilen destek ile üretimin arttırılması için çalışma içerisinde olduklarını belirten Şener, "2002 yılında 22 milyon liralık tarımsal destek verilirken, 2013 yılında bu rakam 164 milyon liraya yükseldi. Hayvancılığa destek rekor seviyede arttı. 

2002 yılına kadar hayvancılığa hiç destek verilmezken şimdi bu rakam 14 milyon liraya yükseldi." diye konuştu. 


HER ALANDA YATIRIM 


Her alanda Mardin'e yatırımlar yapıldığını söyleyen Şener, "Mardin'e onlarca sağlık tesisi kazandırıldı. 2002 yılına kadar Mardin'de hastaneler 286 yatak ile hizmet verirken şuanda 968 yatak ile otel konforunda sağlık hizmeti veriyor. Gençlerimizin spor yapması için yeni yapılan tesisler ile 2002 yılında bin 97 olan lisanslı sporcu sayısı bugün 23 bine yükseldi. 


Mardin'e  TOKİ  tarafından bugüne kadar 3 bin 331 konut sosyal tesisleriyle kazandırıldı. 


KÖYDEŞ kapsamında suyu, yolu olmayan köy kalmaması için mücadele verdik. 737 yerleşim yerinin içme suyu sorununu ortadan kaldırarak, köylerimize 2 bin 279 kilometre asfalt, 3 bin 26 kilometre stabilize yol yapıldı. Sosyal yardım programı çerçevesinde ise çocuklarımızın okuması için 123 bin 271 kişiye yardım, eşi vefat eden 5 bin 971 kadına maaş, yoksul 226 bin 945 vatandaşımıza sağlık güvencesi sağlandı. 27 bin 614 yaşlı ve engelli vatandaşımıza ise evde bakım maaşları bağlandı." dedi. 


Adana İlk Haber


Geri Dön