19 / 04 / 2024

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?

Gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi gibi durumlar mal sahibine, kiracının tahliyesini isteme hakkı veriyor. Tahliye için dava açılabiliyor. Peki, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?



İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?

Kiracılık hukuku gereğince gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi gibi durumlar mal sahibine, kiracının tahliyesini isteme hakkı veriyor.


Mal sahibi, kiraya verdiği gayrimenkulünü kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa tahliye davası açabiliyor.


Bunun için belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor. Peki, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer?


İhtiyaç nedeniyle tahliye davası mahkeme yoğunluğuna göre 2-3 ay içinde sonlanıyor.


Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


İhtiyaç nedeniyle tahliye davası dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön