16 / 04 / 2024

İkamet verilecek yabancının alacağı konutta alt değer sınırı olacak!

İkamet verilecek yabancının alacağı konutta alt değer sınırı olacak!

Yeni teşvik paketinin ayrıntılarını açıklandı. Ağbal amaçlarının nitelikli sermaye ve nitelikli işgücünü Türkiye’ye çekmek olduğunu belirterek; vatandaşlık ve ikamet izni verilecek yabancının da alacağı konutta bir alt değer sınırı olacağını söyledi.



MALİYE Bakanı Naci Ağbal, şirket kuruluşuna yeni teşvik paketiyle kolaylık getirdiklerini belirterek, ticaret sicil müdürlüklerinde şirket kurulabileceğini söyledi. Yeni düzenlemelerle bir hafta süren şirket kuruluşunun 2-2.5 güne düşeceğini belirten Ağbal, şirket kuruluşu maliyetinin de yaklaşık 1000 liradan 300 liraya düşeceğini bildirdi. Amaçlarının nitelikli sermaye ve nitelikli işgücünü Türkiye’ye çekmek olduğunu dile getiren Ağbal, Turkuvaz kartın örneğin Gürcü bir çocuk bakıcısına verilmeyeceğini kaydetti. 


ALT DEĞER SINIRI

Vatandaşlık, ikametgah izni verilecek yabancının alacağı konutta da belli bir alt sınır olacağını, örneğin 90 bin liraya alınan bir evin bu konuda geçerli olmayacağını söyleyen Ağbal, Körfez ülkelerinden, Avrupa’dan, Türk Cumhuriyetlerinden, Kuzey ülkelerinden çok sayıda kişinin Türkiye’de ev sahibi olmak istediğini anlattı.


Ağbal, “Konut turizmi. Böyle bir piyasa var. Gittikçe de büyüyor. İspanya milyarlarca dolar kazandı. Ama vatandaşlık hakkı sunmazsan ev almanın anlamı yok” dedi. 


İşte Ağbal’ın teşvikin ayrıntılarına ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

1- Yeni sistemde bankaya, notere, vergi dairesine gitmeden tek noktada ticaret sicil memurluğunda şirket kurulabilecek. 


2- Bütün şirket kuruluşuna ilişkin vergi mükellefiyeti belgeleri elektronik ortamda ticaret sicil memurluğundan alınacak


3- Maliye harçtan vazgeçti, TOBB da oda hizmet bedellerini yüzde 50 aşağıya çekti.


4- Tahkim yargılamasında alınan nisbi harç kaldırıldı.


5- Finansal kiralama konusu malların finansal kiralama şirketlerince teminine ilişkin tapu hariç tüm harçları kaldırıldı. 


6- Vergi idaresi uluslararası şirketle ileriye dönük anlaşma yapıyordu. Bu anlaşmalar 3 yıllıktı, 5 yıla çıkartılıyor. 


7- Patente dayalı üretimde kazanç istisnası vardı. Ancak istisna denetim raporuna bağlıydı. Denetim raporu şartı kaldırılıyor. 


8-  Finans kurumları arasında farklı finansal enstrümanlar vergi kanunları karşısında aynı duruma getirilecek. 


9- Sat-kirala-geri al kurumlar vergisi ve KDV’den istisna olacak. 


10- Tüketici hakem heyetleri bankaların zamanında kullandırdıkları kredilere ilişkin masraf iadesi kararı veriyorlar. Ödenen BSMV’ler bankalara iade edilecek. 


11- Uluslararası şirketler, bölgesel yönetim merkezini Türkiye’de kurarlarsa kurumlar vergisi alınmayacak. 


12- Bölgesel yönetim merkezinde çalışan personelin yurtdışından gönderilen ücretleri de vergiden istisna olacak. 


13-  Ürün testi hizmetleri, sertifikasyon hizmetleri, veri işleme ve veri analizi ile mesleki eğitim alanlarında yurtdışına hizmet veren şirketlerden de elde edilen kazancının vergi alınmayacak. 


14- Bir işletme tüm faaliyetinin yüzde 85’inin yurtdışından hizmet getirerek müşteri getirip sunuyorsa çalıştırdığı personelden gelir vergisi alınmayacak. 


Damga Vergisi nelerden kalkıyor?

1- Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarda yatırım malı alımında makine teçhizat alımından.


2- Fabrikaların imal ve inşasında, yatırım dönemindeki gayrı maddi hakların kiralanmasında, satın alınmasında, danışmanlık ve teknik müşavirlikten.


3- Yurtdışında tanıtım, pazarlama, fuarlara katılım sözleşmelerinde, denizcilik sektörüne yönelik deniz araçlarının inşası, yenilenmesi, dönüşümünde, sermaye şirketlerinin pay devirlerinden.


4-  Finansman ve faktoring şirketlerinin kredi ve sözleşme gelirlerinden.* Faktoring şirketi bir işlemi başka bir şirkete devretmesinden.


Kayıp 500 milyon lira

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, sözleşme üzerinden alınan toplam damga vergisinin 2.4 milyar lira olduğunu belirterek, yeni düzenlemelerden sonra ortaya çıkacak maliyetin (kaybın) yaklaşık 500 milyon lira olacağını söyledi. Bakan Ağbal, “Damga vergisinden kayıp olacak ama başka vergilerden, kurumlar vergisinden, KDV’den kazanacağız” dedi.


Hürriyet


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilecek yatırım paketi ile finansman maliyetlerini aşağı çekeceklerini belirterek, bu amaçla pek çok harç ve vergiye istisna getireceklerini söyledi. Ağbal, bir grup gazeteciye, paketin ayrıntılarını anlattı. Düzenlemenin TBMM tatile girmeden Meclis’ten geçmesini hedeflediklerini kaydeden Ağbal, paketin bir ayağıyla nitelikli insan gücünü ülkeye çekeceklerine dikkat çekti.

EV ALAN VATANDAŞ OLABİLECEK

Ağbal, yatırım paketi ile ev alana vatandaşlık hakkı ve ikamet imkânı sunacaklarını dile getirdi. Uygulamanın Avrupa’da da olduğuna dikket çeken Ağbal, “Kuzey Avrupalılar burada ev almak istiyor. Buna konut turizmi diyelim. Böyle bir piyasa var ve gittikçe de büyüyor. İspanya milyarlarca dolar kazanıyor. Bu paket, tüm dünya vatandaşlarına açık” diye konuştu.

YABANCI ŞİRKETE KOLAYLIK

Ağbal, paketteki diğer düzenlemeleri de şöyle anlattı: -Finansal kiralama işlemlerindeki harçlar kalkacak. Finansal kiralama işleminin sonunda taşınmazın devrinde tapu harcı alınmayacak.


-Kredi Garanti Fonu’nun kefaleti için alınan harcı kaldırıyoruz. Uluslararası şirketlerin kârını yurtdışına götürmemesi ve burada vergi ödemesi için uygulanan transfer fiyatlama uygulamasında, esneme getiriyoruz. Yüzde 1’lik şirket hissesi şartını yüzde 10’a çıkarırken, transfer fiyatlama süresini de 3 yıldan 5 yıla çıkarıyoruz.


-Patente dayalı kazançlar, vergi denetimlerinde diğer kazançlardan ayrılacak.


-“Sat-kirala-geri al” adı verilen finans yöntemi, kurumlar vergisi ve KDV’den istisna olacak.


DAMGA VERGİSİ MALİYETİ 500 MİLYON LİRA

Ağbal, paket ile kaldırılacak damga vergisinin maliyetine yönelik soru üzerine de sözleşme üzerinden alınan toplam damga vergisinin 2.4 milyar lira olduğunu söyledi. Ağbal, paketle ortaya çıkacak maliyetin yaklaşık 500 milyon lira olacağını kaydetti. Ağbal, teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarda damga vergisi ödenmeyeceğini söyledi.


ŞİRKET KURMA MALİYETİ 300 TL'YE İNDİ

Şirket kuruluşları için noter ve bankaya gitme şartının kalkacağını ifade eden Ağbal, “Ticaret odasında şirket kurulabilecek. Harçların kalkmasıyla bin TL olan kuruluş maliyeti 300 TL’lere çekildi. Eskiden şirket 1 haftada kurulurken, 2 günde kurulabilecek” dedi.


Akşam


Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Hazırlıkları tamamlanan yatırım ve üretim paketi detaylarına göre artık vergi dairesine, bankaya, notere gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Buna göre artık tek noktada, ticaret sicil müdürlüklerinde iki gün içinde şirket kurulabilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1.000 liraya mal olan şirket kurma maliyetinin reform paketiyle 300-360 liraya ineceğini kaydetti.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, hazırlıklarını tamamladıkları yatırım ve üretim paketinin detaylarında şirket kuruluşuna ciddi kolaylık getirdiklerini söyledi. Artık vergi dairesine, bankaya, notere gitme zorunluluğunun kaldırılacağını, tek noktada, ticaret sicil müdürlüklerinde 2 günde şirket kurulacağını dile getiren Ağbal, defter tasdiklerinden harç alınmayacağını, TOBB'un da Oda hizmet bedelini düşüreceğini kaydetti. 1.000 liraya mal olan şirket kurma maliyetinin 300-360 liraya gerileyeceğini bildiren Ağbal, nitelikli sermaye ve nitelikli işgücünün Türkiye'ye çekilmesi amacıyla birçok sözleşme ve ücretlerdeki damga vergisi ve harçları da kaldıracaklarını ifade etti.


500 MİLYON LİRALIK YÜK DÜŞÜRÜLECEK

Bakan Ağbal, damga ve harç tutarlarında yapılacak düzenlemeyle işletmeler ve şahıslar üzerinde 500 milyon liralık bir yükün azaltılacağını da kaydetti. Ağbal, yurtdışında tanıtım, pazarlama, fuar katkılım sözleşmelerinde, denizcilik sektörüne yönelik deniz araçlarının inşası, yenilenmesi, dönüşümünde, sermaye şirketlerinin pay devirlerinde damga ve harç vergilerinin kaldırılacağını anlattı.


OECD İLE UYUMLU ALIŞ-SATIŞ İŞLEMLERİ

Türkiye'de yatırım yapan uluslararası yabancı şirketlerin kendi ülkeleri ile Türkiye arasında yaptıkları alış-satış işlemlerinin OECD ile uyumlu hale getirileceğini belirten Ağbal, "Yabancı şirketin başka şirkette yüzde 1 payı varsa transfer uygulaması sayılıyordu. OECD'de ise yüzde 10 kuralı vardı. Şimdi Türkiye'de en az yüzde 10 hissedarlık arayacak" dedi.



HASTANELERE YENİ VERGİ İSTİSNALARI


Yurt dışına hizmetlere %50 kazanç istisnası getirdiklerini hatırlatan Ağbal, bunun kapsamını da genişleteceklerini söyledi. Ağbal, şöyle dedi: "Ürün testi hizmetleri, sertifikasyon hizmetleri, veri işleme ve veri analizi ile mesleki eğitim alanlarında yurt dışına hizmet veren şirketlerden de kazancının yarısından vergi alınmayacak. Bir işletme tüm faaliyetinin %85'inin yurt dışından hizmet getirerek müşteri getirip sunuyorsa çalıştırdığı doktor gibi kilit personelden gelir vergisi alınmayacak."


Yabancıya konutta duyarlılık sürecek


Bakan Ağbal, Körfez ülkelerinden, Avrupa'dan, Türki Cumhuriyetlerden, Kuzey ülkelerinden çok sayıda kişinin Türkiye'den ev istediğini anlattı. Yabancının belli tutarın üzerinde konut alması halinde oturum ve vatandaşlık alabileceğini kaydetti. Ağbal, “Bir dönem İsrailler ev ve arazi alıyor kaygısı vardı, bu düzenleme onu aştırır mı" sorusuna ise Ağbal, “Bu mekanizma içerisinde de devletin o tür duyarlılıkları devam edecek" dedi.


Yeni Şafak 



Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilecek yatırım paketi ile finansman maliyetlerini aşağı çekeceklerini belirterek, bu amaçla pek çok harç ve vergiye istisna getireceklerini söyledi. Ağbal, bir grup gazeteciye, paketin ayrıntılarını anlattı. Düzenlemenin TBMM tatile girmeden Meclis’ten geçmesini hedeflediklerini kaydeden Ağbal, paketin bir ayağıyla nitelikli insan gücünü ülkeye çekeceklerine dikkat çekti.

‘BSMV’Yİ İADE EDECEĞİZ’

Ağbal, yabancıların Türkiye’de çalışmalarını kolaylaştıracak ve süreklilik sağlayacak Turkuaz Kart’ı yabancı bakıcıların da alıp alamayacağı yönünde kendisine soru geldiğini belirterek, “Hayır onlar yararlanmayacak. Diğer ülkeler nitelikli insan gücü çekmek için ne yapıyorsa biz de yapacağız. İlim adamı, mühendis ve buluş sahibi gelsin” dedi. Ağbal, tüketici hakem heyetlerinin vatandaşa iade ettirdiği Banka Sigorta Muamele Vergisi’ni de (BSMV) bankalara geri vereceklerini ifade etti. Ağbal, pakette yer alan sahte belge düzenleyenlerin teşvik yasağının kaldırılması ile ilgili düzenlemeye yönelik eleştirileri de “Burada ‘Naylon faturacıya teşvik verilecek’ deniyor. Fatura konusu belki bin TL, ama 100 milyon TL’lik yatırım var. Naylon fatura deniyor. Allah’ından kork” sözleriyle yanıtladı.

EV ALAN VATANDAŞ OLABİLECEK

Ağbal, yatırım paketi ile ev alana vatandaşlık hakkı ve ikamet imkânı sunacaklarını dile getirdi. Uygulamanın Avrupa’da da olduğuna dikket çeken Ağbal, “Kuzey Avrupalılar burada ev almak istiyor. Buna konut turizmi diyelim. Böyle bir piyasa var ve gittikçe de büyüyor. İspanya milyarlarca dolar kazanıyor. Bu paket, tüm dünya vatandaşlarına açık” diye konuştu.

YABANCI ŞİRKETE KOLAYLIK

Ağbal, paketteki diğer düzenlemeleri de şöyle anlattı:

-Finansal kiralama işlemlerindeki harçlar kalkacak. Finansal kiralama işleminin sonunda taşınmazın devrinde tapu harcı alınmayacak.

-Kredi Garanti Fonu’nun kefaleti için alınan harcı kaldırıyoruz. Uluslararası şirketlerin kârını yurtdışına götürmemesi ve burada vergi ödemesi için uygulanan transfer fiyatlama uygulamasında, esneme getiriyoruz. Yüzde 1’lik şirket hissesi şartını yüzde 10’a çıkarırken, transfer fiyatlama süresini de 3 yıldan 5 yıla çıkarıyoruz.

-Patente dayalı kazançlar, vergi denetimlerinde diğer kazançlardan ayrılacak.

-“Sat-kirala-geri al” adı verilen finans yöntemi, kurumlar vergisi ve KDV’den istisna olacak.

YABANCI HASTAYA BAKAN DOKTORA VERGİ İSTİSNASI

Ağbal, yurtdışına sunulan hizmetlere vergi istisnası getireceklerini belirterek, “Yurtdışından hasta getirir, ve yurtdışına ürün test, sertifikasyon ve veri işleme hizmeti verilirse kazancın yarısından vergi almayacağız. Gelirlerinin yüzde 85’ini yurtdışı hizmetten sağlıyorsa, kilit personelden gelir vergisi almayacağız” dedi.

DAMGA VERGİSİ MALİYETİ 500 MİLYON LİRA

Ağbal, paket ile kaldırılacak damga vergisinin maliyetine yönelik soru üzerine de sözleşme üzerinden alınan toplam damga vergisinin 2.4 milyar lira olduğunu söyledi. Ağbal, paketle ortaya çıkacak maliyetin yaklaşık 500 milyon lira olacağını kaydetti. Ağbal, teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarda damga vergisi ödenmeyeceğini söyledi.

ŞİRKET KURMA MALİYETİ 300 TL'YE İNDİ

Şirket kuruluşları için noter ve bankaya gitme şartının kalkacağını ifade eden Ağbal, “Ticaret odasında şirket kurulabilecek. Harçların kalkmasıyla bin TL olan kuruluş maliyeti 300 TL’lere çekildi. Eskiden şirket 1 haftada kurulurken, 2 günde kurulabilecek” dedi.


Habertürk 




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Teşvik belgeli yatırımlarda, fabrika binası ve arsadan emlak vergisi alınmayacak. Sermaye piyasasında uzun süre kalana mevduatta olduğu gibi stopaj indirimi uygulanacak. İmar harcına son verilecek, faizsiz ürünler desteklenecek

Hükümet, küresel ekonomideki durgunluğa meydan okuyan, piyasaları canlandıracak ve yabancı yatırımcının yönünü Türkiye'ye çevirecek devrim niteliğinde "vergi, finans ve yatırım" paketi hazırladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yerli-yabancı yatırımcıya motivasyonu desteklemek ve finans sektörünü canlandırmak için hazırlanan paketin ayrıntılarını açıkladı.


İMAR HARCINA SON

Bakan Ağbal, teşvik belgeli yatırımlarda, yatırım yapılan fabrika binasının ve arsanın emlak vergisinin alınmayacağını söyledi. Ağbal, "Yeni düzenleme ile enerji tasarrufu, ısı yalıtımına dönük işlemler kazançtan indirilecek. Buna ilişkin sözleşmelerden de harç, damga vergisi alınmayacak" dedi. Ağbal ayrıca yatırımcıların belediyelerin getirdiği emlak vergisi yükünden kurtulacağını vurgulayarak, bu kapsamda imar ve inşa harcı alınmayacağını bildirdi. Gelirinin yüzde 85 ve daha fazlasını yurtdışından müşteri getirerek sağlayan firmalardaki nitelikli personelin ücreti üzerinden de vergi alınmayacağına dikkat çeken Bakan Ağbal, yurtdışından getirilen müşteriye hizmet veren hastanenin doktora verdiği ücretten de gelir vergisi alınmayacağını ifade etti. Ağbal, bu uygulamanın ürün testi, sertifikasyon, veri işleme, veri analizi ve mesleki eğitim için de geçerli olacağını söyledi.


KURUŞ VERGİ YOK

Bölgesel Yönetim Merkezleri'nde kurulan şirketlerden 'kuruş' kurumlar vergisi alınmayacağının altını çizen Naci Ağbal, "Burada çalışanların ücretlerinden vergi alınmayacak. Veri işleme-veri analizi işlemlerinde de kazanç istisnası genişletiliyor" diye konuştu.


UZUN VADEYE STOPAJ SIFIR

Mevduata vadeye göre farklı stopaj uygulamasının sermaye piyasalarında da uygulanacağına dikkat çeken Ağbal, "Sermaye piyasasında, finansal enstrümanı uzun süre elinde tutana vergi avantajı getirilecek. Stopaj oranları buna göre aşağı çekilecek" dedi. Ağbal, emeklilik fonlarından da BSMV alınmayacağının altını çizdi.


Ek yatırıma kazanç indirimi

- Arsa, fabrika binasından emlak vergisi alınmayacak

- Sermaye piyasasında uzun süre kalana stopaj indirimi

- Emeklilik fonlarından BSMV alınmayacak

- Veri saklama, işleme işlemlerine vergi istisnası

- Yatırımcı imar-inşa harcı da ödemeyecek

- Sat-kirala-geri al işlemlerine kazanç istisnası geliyor

- Faizsiz finanstan KDV, kurumlar vergisi alınmayacak

- Kira sertifikasında taşınır varlıklara da vergi muafiyeti

- SPK'nın çıkardığı yeni faizsiz ürünlerden harç, damga vergisi alınmayacak

- Vergi saklama-işleme hizmetlerinden vergi alınmayacak

- İlave yatırımlar yıllık kazançtan indirilecek, sözleşmelerden vergi alınmayacak




Sabah


Geri Dön