16 / 04 / 2024

İkametgah değişikliği muhtarlıktan yapılır mı?

İkametgah değişikliği muhtarlıktan yapılır mı?

İkametgah belgesi kişilerin yaşadığı adresin yasal olarak gösteriyor. Taşınma durumunda bu değişikliğin de yapılması gerekiyor. Peki, ikametgah değişikliği nereden yapılır? İkametgah değişikliği muhtarlıktan yapılır mı?



İkametgah değişikliği muhtarlıktan yapılır mı?

İkametgah, bir kimsenin yerleşme yeri olan konutları ifade ediyor. İkametgah belgesi ise kişilerin yaşadığı adresin yasal olarak gösteriyor. 


5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince herkesin bir ikametgah adresinin olması ve yapılan ikametgah değişikliklerinin bildirilmesi gerekiyor. 


İkametgah alma şartları ..

-İkametgah, Nüfus Müdürlüklerinden temin edilebiliyor. 


-İkametgah belgesi yalnız bağlı bulunulan ilçe Nüfüs Müdürlüğünden değil, tüm Türkiye'deki Nüfus Müdürlüklerinden de alınabiliyor. 


-İkametgah belgesi karşılığında herhangi bir ücret ödenmiyor.


-İkametgah belgesi henüz internet üzerinden alınamıyor. Ancak, ikametgah belgesinin internet üzerinden e-devletten alınabilmesi için İçİşleri Bakanlığı birtakım çalışmalar yürütüyor.


İkametgah değişikliği muhtarlıktan yapılır mı?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunun 5 inci maddesi, 6 ıncı maddesinin (a) ve (d) bentleri, 8 inci maddesi, 16 ıncı maddesi ve 17 nci maddesinde yer alan “8” ibaresi yürürlükten kaldırılmış olup, bu çerçevede adres bildirimlerinin muhtarlıklara bildirilmesi yükümlülüğü bulunmuyor.



İkametgah cezası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön