20 / 04 / 2024

Ikea mağazası ve Anatolium AVM yıkılacak mı

Ikea mağazası ve Anatolium AVM yıkılacak mı

Bursa 'da Anatolium Alışveriş Merkezi (AVM) ve Ikea 'nın bulunduğu arazinin satış ihalesinin Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi, iki büyük yatırımın yıkılacağına yönelik iddiaları gündeme taşıdı



 

Bursa Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, belediye 1995 'te, merkeze bağlı Alaşar köyündeki yaklaşık 94,5 dönüm araziyi şehirlerarası otobüs terminali yapmak için kamulaştırdı.

Bu arazinin belli bir bölümüne terminal inşa eden belediye, plan değişikliğine giderek, kalan kısmı ticari alana çevirdi ve 2007 'de yapılan ihaleyle yaklaşık 57,5 milyon liraya sattı. Söz konusu araziye, milyonlarca avroluk yatırımla Anatolium AVM ve Ikea kuruldu.

Kamulaştırılan arazisinin bir bölümü, plan değişikliği sonucu ticari alanda kalan varislerden biri, kendisine konuyla ilgili bildirim yapılmadığı gerekçesiyle Bursa 2. İdare Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, varisin başvurusunu haklı bularak ihaleyi iptal etti. Bunun üzerine, Bursa 'daki büyük iki yatırımın yıkılacağı iddiaları gündeme geldi.

Belediye yetkilileri, davanın varis ile belediye arasında olduğunu, alışveriş merkezlerinin konuyla uzaktan yakından ilgilerinin bulunmadığını söyledi. Konuyla ilgili başka mahkemelerde açılan davaların belediye lehine sonuçlandığını ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:

'Bu mahkeme aleyhimize sonuçlandı. Kararı temyize götüreceğiz. Henüz herşey sonuçlanmış değil. Davaların sonucunda varis kazanırsa yatırımların yıkılması yine mümkün değil. Varisin ne kadarlık arazisi ticari alana girdiyse, satış fiyatı üzerinden değerlendirmeye gidilir ve belediye kişiye hakkını öder. çünkü burada tazminata mahkum olacak belediyedir, yatırımlar ve inşa edenler değil. Benzer sorunlar, ülkenin dört bir yanında belediyelerin başına gelir. çok büyük bir sıkıntı değil.'

AA

 


Geri Dön