29 / 03 / 2024

İki Design Group Tanzanya'da uydukent kuracak!

İki Design Group Tanzanya'da uydukent kuracak!

Türkiye'nin, inşaat sektöründe küresel başarısı, mimarlıkta da yeni markalar çıkarıyor. İki Design Group ortağı Murat Kader, Tanzanya'ya TOKİ modeli ile 10 bin kişinin yaşayacağı bir safari şehri kuracak




Türkiye'nin, inşaat sektöründe küresel başarısı, mimarlıkta da yeni markalar çıkarıyor. İki Design Group ortağı Murat Kader, Tanzanya'ya  TOKİ  modeli ile 10 bin kişinin yaşayacağı bir safari şehri kuracak


Sema Eser Özsaruhan'la birlikte İki Design Group'u kuran Murat Kader son yılların önemli mimarlarından. Firma Katar, Azerbaycan ve Ukrayna'nın en yüksek binalarını tasarladı. Çok sayıda mimarlık ödülü kazandıklarını da belirten Murat Kader ile Afrika'da kuracağı yeni Uydukent'ten, Rusya'da yapacağı akıllı stad projesine kadar birçok konuda konuştuk. 


 Yaptığınız projelerle sık sık ödül alan bir mimarsınız. Son projelerinizden bahseder misiniz? 

Rusya Kuzey Osetya - Alania Cumhuriyeti futbol kulübü Vladikavkaz Stadyumu'nu tasarladık. Stad FIFA lisansı almış. Türk mimarları olarak olimpiyatların da yapılabileceği tek stadı biz tasarladık. Direkt Rusya devletine yaptık. 185 milyon euroluk bütçesi var. Bölgede gençlerin bir araya gelebileceği bir merkezi yaptık. Maç olmadığı zamanlarda da gösteri, eğitim, tiyatro alanları mevcut. 


 Sizi en çok heyecanlandıran projeniz hangisi? 

Hazar Denizi kıyısında Abaza'da yapmış olduğumuz resort otel. Asya Pasifik'in en iyi resort oteli ödülünü aldı. Wimbledon tenis kortunun ve antrenman sahalarının iki katı yatırım yapıldı. Tazanya Aruja'da, Serengeti'nin başladığı noktada, hayvanların haziran ayında gelip üremeye ve yeniden başladığı büyük Serengeti yaylasındaki maceranın başladığı yerde, 2.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak üç etaplı Safari City projesinin ilk iki etabını tamamladık. Arusha'da 10 bin nüfusluk yeni bir şehir tasarladık. 7 bin üniteden oluşan uydu kentte, otelden kamu binalarına, okullardan sosyal tesislere kadar her türlü bina bulunuyor. Darüsselam'da da bin 100 konut, ofis, otel ve rezidanstan oluşan karma bir proje üstlendik. 


10 YILDA STAR MİMAR ÇIKARIRIZ

 Son yıllarda yükselen değer Türk mimarisi için neler söyleyeceksiniz? 

Ülke gelişiyor, yatırımcılar büyüyor, daha büyük projelere yelken açıyoruz. Türk mimarları da o projelerle tecrübe kazanıyor. Türkiye'de son beş yıl içerisinde gayrimenkule yapılan yatırımlar Avrupa'nın tamamında yok. 


 Türkiye mimarlık ödüllerini topluyor. Bu Avrupai yönümüzden mi kaynaklanıyor? 

Biz tasarrufu bilen toplumuz, yastık altında paralar var. Ülke ne zaman öksürse bütün sıcak para çıkacak, biz hep ayakta kalacağız. Ben bu ülkeye çok güveniyorum. Bu yatırımcıların, artan tecrübeyle 10 yıl içerisinde star mimar yaratacağına inanıyorum. 


TÜRKİYE'DE GEZİP TOKİ'YE HAYRAN OLDU

Murat Kader: "Tanzanya hükümeti, dünyada birçok ülke geziyor. Türkiye'de de TOKİ modellerini incelediler. Biz de bir sürü kentsel dönüşüm projesi yaptığımız için bizi bulmuşlar. TOKİ'nin hasılat paylaşımı veya kat karşılığı mantığı kafalarına yatıyor. Sonra bir konsept yaptık, çok beğendiler."


ÖNE ÇIKAN PROJELER

 Emar için yapılan yatırım dünyanın en iyi karma kullanım projesi ödülünü aldı. 

 Adana Sheraton Oteli dünyanın en iyi otel mimarisi ödülünü aldı. 

 Vadi İstanbul şu anda Türkiye'nin en büyük projesi, 1.3 milyon metrekarelik kapalı alana sahip. 

 Eskiden çöp döküm alanı Halkalı'yı Tema Park olarak hayata geçireceğiz. Orada 4 bin konutluk bir proje yaptık



Sabah


Geri Dön