18 / 04 / 2024

İkinci el konut satışında KDV!

İkinci el konut satışında KDV!

1 Ocak 2013 itibari ile Taşınmaz mal satışlarında Maliye Bakanlığı KDV konusunda birtakım yeniliklere yer verdi. Peki bu yeni uygulamaya ikinci el konutlar dahil mi? İşte kinci el konut satışında KDV esasları..



İkinci el konut satışında KDV!

1 Ocak 2013 itibari ile Taşınmaz mal satışlarında Maliye Bakanlığı KDV konusunda birtakım yeniliklere yer verdi. Yapılan düzenlemeler gereğince konut satışında yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 KDV seçenekleri bulunuyor. Bu KDV oranları ilgili taşınmazın bedeline ve metrekaresine göre değişkenlik gösteriyor.


İnşaat ruhsatı almış yeni konut inşaat projelerinde uygulanacağı gibi, bu düzenleme Büyükşehir statüsü kazanmış illerimizde "lüks ve birinci sınıf" inşaat olarak yapı ruhsatı almış konut projelerinde uygulanıyor. 2012'de Büyükşehir ilan edilen 13 il de bu uygulamanın içinde yer alıyor.


İnşası devam eden ve konut olarak satılacak olan ancak yapı ruhsatında apart otel olarak belirtilen gayrimenkullerin fiilen konut olarak teslime konu edilmesi durumunda % 1, net alanı 150 m2 ve üzerinde olan konut teslimleri ile ticari alanların tesliminde ise % 18 oranında KDV hesaplanacaktır


“Konut olarak kullanılmak üzere inşa edildiği ve konut olarak satıldığı, ancak yapı ruhsatında ve tapuda büro olarak kayıtlı olan gayrimenkullerin fiilen konut olarak kullanıldığının tespit edilmesi halinde % 1, konut harici tesliminde ise % 18 oranında KDV uygulanacaktır.”


Projede “ticari niteliğe haiz rezidans”, tapu kayıtlarında ise “rezidans” olarak kayıtlı olan ve yapı 05.10.2010 tarihinde alınmış olan net alanı 150 m2’ye kadar gayrimenkullerin fiilen konut olarak teslime konu edilmesi durumunda % 1, konut harici tesliminde % 18 oranında KDV uygulanacaktır.


İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 01.11.2011 tarihinde satın alınan firmanız aktifinde kayıtlı ve tapuda konut olarak tescil edilen 92 m2 net alanı bulunan ancak fiilen iş yeri (mimarlık-inşaat ofisi) olarak kullanılan taşınmazın satışında uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı hakkındaki Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır. 


60 No.lu KDV Sirkülerinde, taşınmaz teslimlerinde teslime konu taşınmazın işlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınacağı ifade edilmiştir. Buna göre, firmanız aktifinde kayıtlı taşınmazın fiili durumuna göre işyeri olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, fiilen işyeri olarak kabul edilen söz konusu taşınmazın tesliminde metrekare büyüklüğüne bakılmaksızın genel oranda (%18) KDV hesaplanması gerekmektedir. Öte yandan, söz konusu taşınmaz satışı, firmanın aktifinde en az iki tam yıl süreyle kalma şartını sağlaması halinde Kanun’un 17/4-r maddesine istinaden KDV den istisna olacaktır.”


Yapı ruhsatında “pansiyon ve depo”, tapu kayıtlarında ise “pansiyon” olarak kayıtlı bulunan ve net alanı 150 m2’nin altında olan gayrimenkullerin fiilen konut olarak teslime konu edilmesi durumunda %1, konut harici teslimlerinde ise %18 oranında KDV uygulanacaktır.


İkinci el konut satışında KDV..

Yeni KDV düzenlemesi 2. el konutlara uygulanmıyor. Ocak 2013 itibari ile inşaat ruhsatı almış yeni inşaatlara uygulanacak ve müteahhit tarafından size alacağınız konut için keseceği faturaya ilave edilerek sizden talep edilecektir.


Taşınmaz satışlarında kdv oranları!





Geri Dön