19 / 04 / 2024

İkinci evi olan 550 bin mükellef tespit edildi

İkinci evi olan 550 bin mükellef tespit edildi

Maliye'nin gayrimenkuldeki vergi kayıpları için başlattığı sıradışı takip sonucunda ikinci evi olan 550 bin mükellef tespit edildi. Birden fazla konutu bulunan ve kiranın bir bölümünü elden alarak devletten vergi kaçıran ev sahipleri yakayı ele verdi



Maliye'nin gayrimenkuldeki vergi kayıpları için başlattığı sıradışı takip sonucunda ikinci evi olan 550 bin mükellef tespit edildi

Birden fazla konutu bulunan ve kiranın bir bölümünü elden alarak devletten vergi kaçıran ev sahipleri yakayı ele verdi. Maliye Bakanlığı'nın önce mektupla uyardığı sonra semt semt dolaşarak denetim yaptığı ve kiracıların ihbar ettiği ev sahipleri çare kalmayınca vergi mükellefi oldu. Maliye'nin uygulamalarıyla kayda giren mükellef sayısı 550 bini aştı.

MEKTUPLAR İşžE YARADI

Maliye'nin hem ev sahiplerine gönderdiği uyarı nitelikli mektuplar hem de kiracıların çapraz kontrole alınması kira geliri beyanında patlamaya neden oldu. Maliye, 2008 yılından itibaren ev ve işyeri sahiplerine dönük tespit çalışması yaparken, kapıları tek tek çalarak kiracılarla görüştü. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi, tapu ve belediyelerden alınan bilgilerle kiracı adreslerine gidildi. İncelemelerde kira geliri elde edenlerin yıllık ortalama gelirleri yaklaşık 9 bin 500 lira olarak hesaplandı. Türkiye'de en fazla kira geliri elde eden illerin başında İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Muğla ve Konya geliyor. Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul kira geliri beyanında başı çekiyor.

KİRACILARA TAZMİNAT

VERGİ kaçıran ev sahiplerini şikayet eden kiracılar da kesilen vergi cezasının yüzde 10'u kadar ihbar tazminatı alıyor. İhbar eden kiracıların kimlikleri gizli tutuluyor. Özellikle 2010 yılında ev sahibini ihbar eden kiracıların sayısında ciddi bir artış oldu. Maliye Yetkilileri, bütün bu çalışmalar sonucunda kayıt altına alınan ev sahibi sayısının ocak ayı itibariyle 550 bini aştığını belirtiyor.

Lüks semtler izleniyor

KİRA tutarlarının yüksek seyrettiği semtlerde taramaların devam ettiğini belirten yetkililer, 'Kiraların kayıt altına alınması çok önemli. Sokak sokak dolaşarak beyanların doğru olup olmadığını kontrol ediyoruz. Kiralar bankaya yatırılmadıysa her bir işlem için ayrı ayrı ceza kesiliyor. Yetkililer, 500 lira ve üzerinde kira alan birinci sınıf bir tüccarın kira bedelini elden aldığının tespiti durumunda bin 600 liradan az olmamak üzere usulsüzlük cezası ödemek durumunda olduğunu belirtiyor. Kira bedelinin yüksek olması durumunda ise para cezası katlanıyor. Toplam miktarın yüzde 5'i kadar ceza veriliyor.

İhbarlar etkili oldu

MALİYE, kira gelirleri ve kentsel rantların vergilendirilmesi için kapı kapı dolaşıp ev sahibi ve kiracılara yönelik kütük oluşturma çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye'de sayısı 13 milyona ulaşan kiracılar tek tek kayda alınıyor. Semt semt harita çıkaran Maliye, kirasını düşük gösteren ev sahiplerine göz açtırmıyor. Maliyeciler, toplam 500 lirayı aşan kiraların bankaya yatırılıp yatırılmadığını tek tek inceliyor. Kira mükellefi sayısındaki artışta mektup ve denetimlerin yanı sıra kiracıların ihbarları da etkili oldu. Ev sahiplerine kızan kiracı, Maliye'ye 'ev sahibim vergi kaçırıyor' diyerek ihbarda bulunuyor.
Sabah/HAZAL ATEşž


Geri Dön