24 / 04 / 2024

İkinci evler konaklama alışkanlıklarını değiştiriyor!

 İkinci evler konaklama alışkanlıklarını değiştiriyor!

Bilgi Çağı tüketicinin iletişim hak arama gücünü Internet ve mobil teknolojiler ile yükseltiyor…



Bilgi Çağı tüketicinin iletişim  hak arama gücünü Internet ve mobil teknolojiler ile yükseltiyor… Tüketici, için dünyanın her şehri her şehrine bir tık mesafededir. Tüketici her alanda olduğu gibi turizm alanında da daha ucuz ve daha konforlu konaklama peşinde…. Otel odasında bulunan mini buzdolabında bir meyve suyunu 10-15 TL’ye içmek istemiyor… 


İkinci evler, tüm dünyada yaygın bir şekilde konaklamaya açılmış durumda. Internetten incelediğinizde Avrupa’da sadece bir şirketin web sitesinde “size 100 bin ev seçeneği” diye bir ibare görebilirsiniz. New York, Londra, Paris, Barcelona, Tokyo gibi dünyanın önemli şehirlerinde ikinci evler konaklama amacıyla kullanılıyor. Türkiye’de de hızla yaygınlaşan bu hizmet, özellikle İstanbul otellerine rakip olacaktır.


Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, İstanbul’u 2012’nin Ekim ayı sonu itibarı ile 8 milyon bin 108 kişi ziyaret ediyor.. 2011 yılının aynı dönemine göre ziyaret sayısı %15.7 oranında artıyor…Arap ülkelerinden gelen turist sayısı ise %54 oranında artıyor… Gelecek 10 yıl içerisinde İstanbul’un alacağı turist sayısı 15 milyonu yakalayacak kapasitededir..

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)’a göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye belgeli olmak üzere İstanbul'da mevcut 766 konaklama tesisinde 46 bin 652 oda ve 93 bin 299 yatak kapasitesi bulunuyor. Halen yatırımı devam 51 tesisteki 9 bin 512 oda ve 19 bin 800 yatak eklendiğinde, İstanbul konaklama altyapısı birkaç yıl içerisinde, 817 otelde 56 bin 164 oda ve 113 bin 99 yatak kapasitesine çıkacak… Bu yatak kapasitesine göre İstanbul’un yıllık 10 milyon turisti barındırabilecek yatak kapasitesi var deniyor. Ama belli dönemlerde İstanbul otellerinde yer bulmak neredeyse imkansız… Bu da bir gerçek. 


İstanbul, turizm dışında, bir kongre şehri oluyor… Eğitim şehri oluyor… Sağlık Şehri oluyor ve yabancılar için bir ticaret şehri oluyor… İstanbul’un eğitim şehri olduğunu gören Serdar Bilgili 65 milyon euroluk yatırımla Republika Academic Aparts'ı kuruyor.. Ortaköy’de 268 odalı  645 kişilik otel, Büyükçekmece'de 237 odalı 657 kişiye hizmet verecek kapasitede… Serdar Bilgili, Republika Academic Aparts'ları İstanbul'dan sonra  İzmir  ve Ankara'da da hayata geçirmeyi planladığını söylüyor… Dubaili Abraaj Capital, Republika Academic Aparts'ların %40'ını satın alıyor... Bu otellerin aylık kirası 400-800 Euro arasında değişiyor…


İstanbul’un ziyaret kapasitesi girişimcilere yeni fırsatlar sunuyor. İstanbul’un Afro-Avrasya’nın resmi olmayan başkenti olması işe ziyaret trafiği artıyor ve daha da artacak. Bu durumu fark eden girişimciler İstanbul’da yaygın bir şekilde “evde konaklama” hizmeti sunmaya başladı. Uluslar arası zincirler de İstanbul’a gelip bu hizmeti vermeye başladı…


 Evde konaklama iş kolunun dünyada önemli şirketlerinden biri olan  Airbnb şirketi, 192 ülkede 33.580 şehirde ev kiralıyoruz diyor… Airbnb Türkiye’den sorumlu iletişim Direktörü Christopher Lukezic “Yılbaşını İstanbul’da geçirmek isteyen 1800 kişi, şimdiden oda kiralama için rezervasyonlarını gerçekleştirdi.”diyor…  


Günlük ev kiralama hizmeti, kalabalık bir aile ile İstanbul’a gelen Araplar için de cazip bir hizmettir. Hem daha rahat, hem konforlu hem de ucuz… Hem de aileye uygun… Hem de istenilen lokasyonda… Şehir merkezlerindeki oteller kalabalık aileler için pahalı… Arap aileler merkezden uzak otellerde de kalmak istemiyorlar… Özellikle sağlık turizmi için gelenlere evde konaklama daha uygundur… Araplar, Fatih Camii çevresinde, Eyup, Beyoğlu, Sultan Ahmet, Karaköy, Üsküdar gibi merkezi lokasyonlarda otel yerine günlük evi tercih edecekler…


Günlük ev turizmi Türkiye içerisinde de yaygınlaşıyor… Anadolu şehirlerinden İstanbul’a iş için gelen işadamları da yaygın bir şekilde günlük ev kiralamaya başladı. Internette İstanbul’un her semtinde günlük 80 TL’den başlayan kiralık ev bulmak mümkün… Sadece İstanbul’da değil şu anda Türkiye’nin yaklaşık 50 şehrinde bu hizmeti almak mümkün… Her yıl 30-40 bin arası Anadolu yatırımcısı (doktor, avukat, mühendis vs.) bundan sonra evlerini bu amaçla turizme açıp yeni bir kazanç kapısı elde etmenin yollarını arayacaklar… 


TÜRSAB ikinci evlerin turizme kazandırılması ve yasal mevzuatın çıkartılması için bünyesinde bir komite kuruyor. Türkiye’de henüz yasal bir mevzuat olmasa da  bu iş başladı.  TÜRSAB bünyesindeki Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan Avrupa’da 20 milyar Euro, dünyada ise 45 milyar Euroluk bir Pazar var” diyor… Bu işte dünyada en çok payı alacak olan şehir bundan sonra hiç şüphesiz İstanbul’dur…


Türkiye’nin yıllık turizm geliri 23 milyar dolar civarındadır.  İstanbul’daki ev turizminin geliri 10 yıl içerisinde 5 milyar doları bulabilir. Şaka gibi ama gerçek… Bu nedenle Maliye Bakanlığı bürokratları bu işin yasal zemininin düzenlenmesi için hızlı bir çalışma yapmaları gerekir. Bu çalışma yapılmaz ise hem otel sektörü haksız rekabetle karşı karşıya kalacak, hem de bu işi yapanlar vergi ödememiş olacak… 


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com 


Geri Dön