28 / 03 / 2024

İkitelli Şehir Hastanesi ne zaman tamamlanacak?

İkitelli Şehir Hastanesi ne zaman tamamlanacak?

19 ay önce düzenlenen ihtişamlı törenle temeli atılan İkitelli Şehir Hastanesi'nin yapılacağı alanda inşaatın başlamaması tepki çekiyor.



19 ay önce düzenlenen ihtişamlı törenle temeli atılan İkitelli Şehir Hastanesi'nin yapılacağı alanda inşaatın başlamaması tepki çekiyor. Törende konuşan dönemin başbakanı Erdoğan, “Biz hayali temeller atmıyoruz.” demişti; ancak aradan geçen zamana rağmen sağlık kampüsüne çivi bile çakılmadı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ‘hayalim' dediği şehir hastaneleri yılan hikâyesine döndü. Temeli 16 Şubat 2014'te Erdoğan'ın katıldığı törenle atılan İkitelli (Başakşehir) Şehir Hastanesi'nde aradan geçen 19 ayda çivi bile çakılmadı. Temel atma töreninde Erdoğan, “Biz hayali temeller atmıyoruz. Sözleşmedeki süre 36 ay. 36 ayda buranın bitmesi gerekiyor.” demişti. Ancak hastane yapılacak alanda temel atma töreninde atılan sembolik beton parçasından başka bir inşaat faaliyeti yok.


İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü yapım işi ihalesini Emsaş İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi AŞ (EMSAŞ)'ın da içinde bulunduğu konsorsiyum kazandı. Konsorsiyum, İstanbul İkitelli Uluslararası Sağlık Hizmetleri Yatırım ve İşletme AŞ'yi (IHIC) kurdu. IHIC ile Sağlık Bakanlığı arasında 25 Mart 2013'te anlaşma imzalandı. IHIC, aradan geçen bir yolla iki kısımlı bir kampüste toplanacak hastane kompleksinin 789 bin 031 metrekare alanı kaplayacağını duyurdu. Projede toplam 2 bin 682 yatak kapasiteli sekiz farklı hastaneyi kapsayan bir entegre sağlık kampüsü yapılması planlanıyordu.


Günde 100 bine yakın vatandaşa hizmet vereceği açıklanan projede Erdoğan'ın yaptığı temel atma töreninden sonra inşaat sahasına işçi konteynerleri konuldu. Sahadaki bir tepe düzenlendi ve ihaleyi alan EMSAŞ İnşaat Şirketi'nin tabelası asıldı. Bir süre sonra arazideki EMSAŞ tabelası kaldırıldı. Erdoğan'ın temel attığı yerde aradan geçen uzun zamana rağmen hiçbir inşaat faaliyeti başlamazken etrafı sac bariyerlerle çevrili diğer alandaki konteynerler ise atıl vaziyette depo gibi kullanılıyor.


İnşaatı Saray'ı yapan firma yapacak


MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Arslan'ın şirketi olarak bilinen EMSAŞ'ın sahip olduğu İkitelli Sağlık Kampüsü'nün hisselerini temmuz ayı sonunda Rönesans Holding satın aldı. Holdingden yapılan açıklamada, “2 bin 682 yatak kapasitesi ve yaklaşık 820 bin metrekare ihale dönemi kapalı inşaat alanı ile, Kamu Özel İşbirliği (PPP) modeli kapsamında ihale edilen en büyük projeler arasında yer alan İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü, yaklaşık 800 dönümlük bir arazi üzerinde inşa edilecektir.” denildi. Rönesans İnşaat, şehir hastanelerinin 5 tanesinin yapımını da üstlenmiş durumda. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ise böylesi büyük bir kamu ihalesinde inşaatı üstlenen firmanın gizli kapaklı değişemeyeceğini, ihale sürecinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini duyurdu. Oda yetkilileri, “Böyle bir durumda ihale sürecinin tekrar baştan başlaması gerekirdi. Yapımı üstlenen firmanın neden işi yürütemediği, ihaleyi alan yeni firmanın hangi şartlarla işi üstlendiği gibi soruların açığa kavuşması gerekiyor. Devlete taahhüt ettiği şekilde işini bitiremeyen firmaların bir dizi yaptırıma tabi tutulması lazım.” diye konuştu.


Zaman


Geri Dön