26 / 04 / 2024

İl Sağlık Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı'nda sigara içmeye olumsuz yaklaştı!

İl Sağlık Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı'nda sigara içmeye olumsuz yaklaştı!

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katında, arındırılmış salonda
sigara içilebilir bir bölüm için olumsuz görüş bildirdi



Alınan bilgiye göre, Atatürk Havalimanı'na gelen yolcuların taleplerini karşılamak üzere Sigara İçme Odası oluşturulduğu haberlerinin basında yer alması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince söz konusu mekanda incelemelerde bulunuldu.

İnceleme sonucu, "Söz konusu yerin bu haliyle 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği ve mekanın kaldırılması" yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. İl Sağlık Müdürlüğünün bu görüşü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kanalıyla Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV'a tebliğ edileceği belirtildi.

Seraceddin Çom: Mevzuata aykırı bir şey yapılamaz
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Atatürk Havalimanında oluşturulması planlanan sigara içme mahalli ile ilgili, "Mevzuata aykırı bir şey yapılmasına izin vermeyiz" dedi

Çom, Atatürk Havalimanında oluşturulması planlanan sigara içme mahalli ile ilgili gelişmeden haberdar olunur olunmaz İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir ekibin konuyu incelemeye başladığını bildirdi. Atatürk Havalimanının bir kamu kurumu olduğunu ve burada kamu hizmeti veren kuruluşlar bulunduğunu anlatan Çom, "Burada mevzuata aykırı bir işlem yapılması söz konusu olamaz. Böyle bir durumda konuyu inceler, gerekli uyarı ve ikazları yapar, düzeltilmesini isteriz" diye konuştu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Atatürk Havalimanı yetkilileri ile irtibat halinde olduklarını belirten Çom, kendilerine "Kenarları tel örgüyle kapatılan bu bölümün teras olduğu" bilgisi verildiğini dile getirdi. Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki kapalı alanlarda tütün mamullerinin kullanımının yasaklandığını, ilgili Başbakanlık genelgesinde de açık ve kapalı alan tanımlarının son derece açık yapıldığını kaydeden Çom, "Mevzuata aykırı bir işlem yapılmasına izin vermeyiz.

Görevlendirilen ekibin değerlendirmeleri doğrultusunda bir karara varacağız" diye konuştu. Söz konusu Başbakanlık genelgesine göre "Çadır, güneşlik dahil, sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerin kapalı alan olarak değerlendirileceğini" hatırlatan Çom, incelemenin bu kapsamda yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'ndan, Atatürk Havalimanı'ndaki sigara içilebilir bölüme men
Sağlık Bakanlığı, Atatürk Havalimanı'ndaki sigara içilebilir bölümün "men edilmesine" karar verdi

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekibince yapılan denetim sonucunda, söz konusu bölümün 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun uyarınca "kapalı alan" olarak belirlendiğini bildirdi.

İncelemede, bölümün yapımına TAV tarafından başlandığının, Atatürk Havalimanı işletme sorumlularının durumdan haberdar edilmediğinin belirlendiğini kaydeden Çom, "İncelemede, yapımı henüz tamamlanmayan bu bölümün ilgili mevzuata aykırı olduğu tutanak altına alındı. Men etme kararı hem TAV, hem Atatürk Havalimanı yetkilileri, hem de İstanbul Valiliğine bildirildi" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Atatürk Havalimanı'nda ‘sigara odası' kapatıldı

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katındaki gümrüklü alanda yapılan sigara içme bölmesi, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin olumsuz görüş bildirmesi üzerine, açılmadan kapatıldı.

Atatürk Havalimanı'nı kullanan yolcuların taleplerini karşılamak üzere sigara içme odası oluşturulduğu yönündeki haberlerin basında yer alması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri mekânda inceleme yaptı. Ekipler, inceleme sonucu, “Söz konusu yerin bu haliyle 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği ve mekânın kaldırılması” yönünde görüş bildirdi.
Sigara içilecek alanın tavanının yanı sıra etrafının da tel örgüyle yapılmasının güvenlik gerekçesiyle mümkün olmadığına yönelik görüş bildiren yetkililer, “Bu bölümün ön tarafı uçakların bulunduğu apron kısmına bakmaktadır. Aynı zamanda sigara içmek için planlanan yasanın tarif ettiği sisteme de uymamaktadır” dedi.
Milliyet

Atatürk Havalimanı sigara odasına iptal

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın dış hatlar gidiş katında dün açılması planlanan sigara içme bölmesi İl Sağlık Müdürlüğü engeline takıldı.

Müdürlük yetkililerinin yaptığı inceleme sonrası, üstü tel kafesle çevrili bölmenin yasadaki tarife uymadığına karar verildi. Bölümün terasta yeralması ve önü aprona bakmatığı için gerekli şartları taşımadığı belirlendi. Mevzuata aykırı bir şeye izin verilmeyeceği vurgulandı.
Faik Kaptan/Hürriyet

Havalimanına 'sigara odası' yapılmasına izin çıkmadı 
 
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminali gidiş katında oluşturulan sigara içme odasına izin çıkmadı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, arındırılmış salonda sigara içilebilir bir bölüm için olumsuz görüş bildirdi. Sağlık Bakanlığı da bölümün 'men edilmesine' karar verdi. Konuyla ilgili nihai kararı valilik verecek. 
 
Atatürk Havalimanı'na gelen yolcuların taleplerini karşılamak amacıyla sigara içme odası oluşturulduğu haberlerinin basında yer alması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince tartışmalı mekânda incelemelerde bulunuldu. Yapılan araştırma sonucu 'söz konusu yerin 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'a aykırılık teşkil ettiği ve mekânın kaldırılması' yönünde görüş bildirilmesine karar verildi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, havalimanında oluşturulması planlanan sigara içme mahalli ile ilgili gelişmeden haberdar olunur olunmaz İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir ekibin konuyu takip ettiğini açıkladı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Atatürk Havalimanı yetkilileri ile irtibat kurduklarını dile getiren genel müdür, kendilerine 'kenarları tel örgüyle kapatılan bu bölümün teras olduğu' bilgisi verildiğini anlattı. Araştırma sonucunda bölümün yapımına TAV tarafından başlandığının, havalimanı işletme sorumlularının durumdan haberdar edilmediğinin belirlendiğini kaydetti.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü ise TAV İstanbul tarafından işletilen Atatürk Havalimanı'nda yasalara aykırı bir durum oluşturulmasının söz konusu olmadığını savundu.

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği ile DHMİ'nin izni olmadan bu uygulamayı başlatmalarının mümkün olmadığını ifade eden Ünlü, şunları kaydetti: "Yasanın işaret ettiği şartlara uygun, üstü ve yanları açık bir mahal oluşturduk. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, bu durumun, yasağı delmiş gibi görünebileceğini söyleyip kaldırılması yönünde görüş belirtti. Valilik gerekli kararı verecektir."

Başbakanlık genelgesine göre, 'çadır, güneşlik dahil, sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı olan; kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış mekanlar' kapalı alan olarak değerlendiriliyor.
Mustafa Gün/Zaman

O odada da sigara yasak

Atatürk Havalimanı'na yapılan ve dün açılması planlanan dış hatlar gidiş katındaki, üstü tel kafesle örtülü sigara içme bölmesi İl Sağlık Müdürlüğü'nce, yasadaki tarife uymadığı gerekçesiyle iptal edildi.
Atatürk Havalimanı'na gelen yolcuların taleplerini karşılamak üzere sigara içme odası oluşturulduğu haberlerinin basında yer alması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince, oluşturulan odada inceleme yapıldı. İnceleme sonucu, ‘Mekânın kaldırılması' yönünde görüş bildirildi. TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü ise bir açıklama yaparak “Bizler yasanın işaret ettiği şartlara uygun, üstü ve yanları açık bir mahal yarattık” diye konuştu.
Radikal

"Sigara odası mevzuata uygun değil"

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katı gümrüklü alanda transit yolcuların kullanabilmeleri için oluşturulan sigara içme alanının mevzuata uygun olmadığı otaya çıktı

Yaklaşık 70 bin TL'ye mal olduğu ifade edilen alanda yürütülen inşaatta incelemeler yapan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin oluşturulan bölüm için olumsuz görüş verdiği öğrenildi. Yetkililerinin söz konusu bölgenin 4207 sayılı 'Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği ve mekanın kaldırılması yönünde görüş bildirmesi üzerine inşaat durduruldu.
Cevdet ÖZDEMİR/Sabah


Geri Dön