24 / 04 / 2024

İlave inşaat için harç alınması nasıl olur?

İlave inşaat için harç alınması nasıl olur?

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören " Yine bu Kanun değişikliği sebebiyle önemli bir teşviğin eksik bırakıldığını hatırlatmak istiyoruz '' dedi.



Gürsel Öngören, ''6306 sayılı Kanun 7. Madde 10. Fıkrada "Gerçek kişilerce ve özel hukuk tüzel kişilerince uygulamada bulunulan riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alınan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır." denmektedir. 


Riskli alanda ilave inşaat için harç alınması hakkındaki bu düzenleme Gayrimenkul ve inşaat sektörü için cazip değildir. Bu mahallelerde belediye ile vatandaş baş başa kalmaktadır. Bu maddenin tamamıyla kaldırılmasını temenni ediyoruz. Vatandaşlarla bu mahallelerde uzlaşma yapmak birkaç yıl emek ve para sarfına sebep olduğu için (Fikirtepe'de bu süre 9 yıl) bu alana teşvik uygulanarak, gayrimenkul ve inşaat şirketleri için bir cazibe yaratılması gereklidir. 


¦ Kaldırılmalı!

Yukarıda özetlediğimiz sebeplerle, imar rantı vergisinden kentsel dönüşümü istisna tutmayı, 6306 sayılı Kanun değişikliği esnasında, harç istisnasının aynı bırakılmasını ve hatta riskli alanlarda ilave inşaat için alınan harçların ise kaldırılmasını çok gerekli ve elzem buluyoruz." 


Yeni Asır Ek



Geri Dön