18 / 04 / 2024

İlham Aliyev Palmiye Adası'ndan 9 villa aldı mı?

İlham Aliyev Palmiye Adası'ndan 9 villa aldı mı?

"Aliyev'in Dubai'de 75 milyon dolarlık emlak satın aldığı" haberine, Azerbaycan'da muhalif basın bile tepki gösterdi



Washington Post'un "Aliyev'in çocukları için Dubai'de 75 milyon dolarlık emlak satın aldığı" haberine, Azerbaycan'da muhalif basın bile "ABD Bakü'yü cezalandırmak istiyor" diye tepki gösterdi.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in çocukları adına Dubai'de 75 milyon dolar tutarında emlak satın alındığı yolunda Batı basınında çıkan iddialar ABD'nin Bakü'yü cezalandırmaya çalıştığı yorumlarına yol açtı.
Önce Amerikan Washington Post'ta çıkan, ardından İngiliz ve Rus medyasında geniş yer bulan haberde geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde 12 yaşındaki Haydar Aliyev adına 44 milyon dolar değerinde toplam 9 adet süper lüks villa alındığı iddia edildi. Haberde, Dubai'de ayrıca Arzu ve Leyla Aliyeva adlarına yapılan yatırımlarla toplam miktarın 75 milyon dolara ulaştığı bildirildi.
Washington Post, resmen kanıt bulunmamasına karşın isimleri ve yaşlarının aynı olması nedeniyle Haydar, Arzu ve Leyla'nın çok büyük olasılıkla Aliyev'in çocukları olduğunu ileri sürdü. Gazete, Dubali emlakçıların bazıları palmiye şeklindeki ünlü Jumeyrah'ta bulunan villaları satın alma işlemini Aliyev ailesini temsil eden bir kişinin yaptığını söylediğini iddia etti.

Maaşının 330 katı
Aliyev'in yıllık maaşının 228 bin dolar olduğunu belirten gazete, "Bu durumda çocukları adına yapılan satın almanın toplamı, maaşının 330 katına ulaşıyor. Sadece Haydar Aliyev adına yapılan yatırım için ortalama bir Azeri vatandaşının 10 bin yıl çalışması gerekiyor" dedi ve Azerbaycan'ın en çok yolsuzluk yapılan 180 ülke arasında 143. sırada yer aldığını hatırlattı. Ancak gazete, Aliyev'in eşi Mehriban Aliyeva'nın varlıklı bir aileden geldiğini, ayrıca büyük kızı Leyla'nın zengin bir işadamıyla evli olduğunu belirtti.
Haber Bakü'de tepki yarattı ve muhalif Yeni Müsavat gazetesi bile Washington Post'ta yer alan iddiaların aslında Aliyev'e siyasi baskı yapmaya yönelik olduğunu yazdı. Gazeteye göre, gözlemciler ABD'nin Aliyev'i Karabağ sorunundaki tutumu ve insan hakları alanındaki olumsuz uygulamaları nedeniyle cezalandırmak istediğini düşünüyor. Aliyev'in ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yılın nisan ayındaki Türkiye ziyareti sırasında İstanbul'a gelmesi için yapılan çağrıya uymadığını hatırlatan Yeni Müsavat, "Bu, süper güce meydan okumak demekti. Aliyev ayrıca Karabağ'da ödüne yanaşmadı, Türk-Ermeni yakınlaşmasını engellemeye çalışarak Batı'nın çıkarlarına karşı geldi, planlarını bozdu. Azerbaycan iktidarı Türk muhalefeti ile birleşerek Ankara'yı baskı altına almayı başardı. Bütün bunların bir karşılığı olmalıydı, olacak da..." diye yazdı.
Cenk Başlamış/Milliyet


Geri Dön