26 / 04 / 2024

Ilısu Barajı için acil istimlak

Ilısu Barajı için acil istimlak

Hasankeyf'i sular altında bırakacağı için çevrecilerin tepkisini çeken, son olarak Avrupalı kreditörleri ile anlaşmazlığa düşülen Ilısu Barajı için acil kamulaştırma (istimlak) kararı alındı



2008 Yılı Yatırım Programında yer alan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi kapsamında belirlenen güzergâhta yer alan gayrimenkullerin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Bağbaşı Barajı ile Mavi Tüneli de ilgilendiriyor.

Proje çıkmazda
Ilısu dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan kültür mirası Hasankeyf'i sular altına bırakacak. On binlerce kişiyi evinden yurdundan edecek.
Onun için Avrupa'da Almanya'da çevreci kuruluşların büyük tepkisini çekti. Baraj için gereken 1.2 milyar dolarlık kredinin büyük kısmını verecek olan Avusturya hükümeti Ilısu'da krediyi çevre ve insan haklarındaki şartlarını içeren bir pakete bağlamış ve bunların yerine getirilmediği gerekçesiyle projeden çekilmişti. Bu nedenle Ilısu projesi çıkmaza girmişti.
Milliyet

Geri Dön