29 / 03 / 2024

Ilısu'da inşaat çalışması yeniden başladı

Ilısu'da inşaat çalışması yeniden başladı

Türkiye'nin ikinci büyük barajı olacak Ilısu'da inşaat çalışması yeniden başladı. Türk bankalarının kaynağı Çin finans çevrelerinden temin ettiği öğrenildi



Hasankeyf'i sular altında bırakacak olması nedeniyle tartışma konusu olan Ilısu Barajına Çin'den hayat öpücüğü geldi. Avrupalı firmalarının "çevre ve tarihi doku zarar görüyor" gerekçesiyle finans desteğini çektiği baraj inşaatında finansman desteği Çinlilerden geldi. Ilısu barajı konsorsiyumunda olan Avrupalı şirketler ve bankalar Hasankeyf'te çevre ve tarihi dokunun zarar gördüğünü iddia ederek, geçtiğimiz yıl Ilısu barajı projesinden finans desteğini geri çekti. Bunun üzerine harekete geçen Çevre Bakanlığı, Ilısu barajının inşası için ihtiyaç duyulan yaklaşık 300 milyon dolarlık finans kaynağını 3 farklı Türk bankasından sağladı. İsmi açıklanmayan Türk bankalarının da ihtiyaç duyulan kaynağı Çin finans çevrelerinden temin ettiği öğrenildi.

İNŞAAT TEKRAR BAŞLADI
Finans kaynaklarının sağlanmasının ardından Ilısu Barajı inşaatı çalışmaları geçtiğimiz hafta tekrar başladı. Projenin önünde herhangi bir engelin olmadığını savunan yetkililer, inşaatın 2013'te tamamlanmasının hedeflendiğini aktardı. Diyarbakır İdari Mahkemesi'nin Ocak tarihli Ilısu barajına ilişkin aldığı kamulaştırma iptali kararının çalışmaları engellemeyeceğini ifade eden yetkililer, mahkeme kararının Hasankeyf'in taşınacağı yeni yerleşim bölgesinin yalnızca yüzde 1'ini kapsadığı bilgisini verdi.

ILISI KÖYÜ TAMAMLANDI
Baraj inşası nedeniyle sular altında kalacak tarihi Hasankeyf şehrinin yeni yerleşim yeri inşaatının da bu ay tamamlanacağını açıklayan yetkililer, Nisan ayı sonunda yeni evlerin bölge halkına teslim edilmeye başlanacağı bilgisini verdi.
Türkiye'nin 2'nci büyük barajı olacak 
İLK olarak 1954'te gündeme gelen Ilısu barajının temeli 5 Ağustos 2006'da atıldı. Avrupalı inşaat şirketlerinin çevre nedeniyle çekinceli durdurması üzerine duran inşaat çalışmaları geçen ay tekrar başladı. Barajın 2013'te işletmeye alınması planlanıyor. Baraj tamamlandığında gövde hacmi bakımından Türkiye'nin ikinci, kurulu güç bakımından 4. barajı olacak. 1.200 megavat kurulu güçle yıllık 3,8 milyar kilovat saat elektrik üretecek barajla 120 bin hektar tarım alanı sulamaya açılacak.
Bakan Eroğlu, Ilısu'nun kitabını yazıyor

04.04.2010
ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Hasankeyf'i sular altında bırakması nedeniyle eleştirilen, Ilısu Barajı'yla ilgili yaşadıkları ve hatıralarını için kitap yazmaya başladığını açıkladı. 2003'te DSİ Genel Müdürlüğü'nden beri proje ile ilgilendiğini anlatan Bakan Eroğlu "Ilısu projesi sürecinde çok şey yaşadım. Avrupalı büyükelçiler bizi oyaladı. Ben barajı iç kaynağımızla yapalım deyince, Almanya, İsviçre büyükelçileri beni ziyaret etti. Bu projeyi birlikte yapalım diye rica ettiler. Biz de kabul ettik ama bizi bugüne kadar oyaladılar. Şimdi tüm bu yaşadıklarımın hikâyesi yazıyorum" dedi.
Mehmet NAYIR/Sabah

 

 


Geri Dön