29 / 03 / 2024

İlk el konut satışlarında yüksek artış!

İlk el konut satışlarında yüksek artış!

Türkiye genelinde konut satışlarının hızlandığını belirten Prime Property Gayrimenkul Danışmanlığı Kurucu Ortağı Fırat Sezginsoy, yaz aylarında görece durağan geçecek olan satışların yaz sonu itibariyle yine hızlı bir yükselişe geçeceğini kaydetti.



Prime Property Gayrimenkul Danışmanlığı Kurucu Ortağı Fırat Sezginsoy, Mayıs ayında Türkiye genelinde 114.800 konutun satıldığını, 2016 yılı Mayıs ayına kıyasla artışın %6,4 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Mayıs ayı itibariyle yaklaşık olarak her beş konuttan birinin İstanbul’da satıldığını ifade eden Sezginsoy, toplam satışlar içinde İstanbul’un payının %18,8 olarak gerçekleştiğini belirtti. Sezginsoy,  Ankara  ve İzmir’deki konut satışları da dahil edildiğinde, en büyük ilk üç şehrin toplam satışlar içindeki payının %34,5’e ulaştığını ifade etti. 


İlk el satışlarda yüksek artış

Mayıs ayında gerçekleşen 114.800 konutun yaklaşık %50’sine karşılık gelen 56.043 konutun ilk el satışlar olduğuna dikkat çeken Sezginsoy, ilk el satışlardaki artışın bir önceki yıla kıyasla oranının %14,4 olduğunu vurguladı. Sezginsoy, ilk el satışlarda İstanbul’un %20, Van’ın da yaklaşık olarak %20 paya sahip olduğunu, Ankara’nın ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 


İpotekli konut satışlarının ise azaldığını söyleyen Sezginsoy, 2017 Mayıs ayı itibariyle  bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %11,6 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Toplam konut satışları içinde ipotekli konutların oranının %30,9 olduğunu ifade eden Sezginsoy, bu oranda İstanbul’un %20,7 ile yine ilk sırada yer aldığını belirtti.


Satışların Mayıs ayında olumlu bir seyir izlediğini söyleyen Sezginsoy, ancak Türkiye genelinde yaklaşık olarak bir milyon konut stoğunun olduğunu, gayrimenkul satışlarına daha yüksek bir ivme kazandırmak için C segmentine yönelik konut üretmek gerektiğini vurguladı. Projelerin hedef kitlenin ihtiyaçlarına uygun yapılması gerektiğini belirten Sezginsoy, kilit faktörün fiyat politikası olduğunun altını çizdi.



Geri Dön