20 / 04 / 2024

İlk evini alanlara ve evlenenlere devlet katkısı!

İlk evini alanlara ve evlenenlere devlet katkısı!

Evlenenlere ve ilk evini alanlara devlet katkısının kapısı açıldı. Bankada birikim yapanlar; çeyiz hesabı için 5 bin, konut hesabı için 15 bin liraya varan katkı alacak. Çiftler bunlardan ayrı ayrı yararlanıp, tutarı 2'ye katlayabilecek.



Evlenenlere ve ilk evini alanlara devlet destek sağlayacak. Hükümet'in çıkardığı yönetmelikler, 2 ayrı devlet katkısının kapısını açtı. Çeyiz hesabı uygulaması 1 ay sonra, konut hesabı uygulaması da Ağustos sonunda başlayacak. Şartlara uyarak en az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısı alabilecek. Çeyiz hesabına devlet katkısı 5 bin, konut hesabına da 15 bin lirayı aşamayacak. Ayrı ayrı yararlanıp 40 bin liraya varan devlet katkısından yararlanabilecek. İşte bu katkıların şartları:



ÇEYİZ HESABI

1-) TL cinsinden mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek.

2-) Düzenli ödeme gerekiyor. Alt sınır 100 lira, üst sınır bin lira. 3 aylık ödeme planı seçilirse, aylık alt ve üst sınırların 3 katı tutar geçerli olacak.

3-) Katılımcı, sadece bir kez 15 bin lira yatırabilecek. 

4-) Aylık ödeme planı seçilmişse 1 dönem içinde 3 defadan fazla ödeme aksatılmamalı. 3 aylık plan seçilmişse de 1 dönem içinde 1 defadan fazla ödemenin aksatılmaması gerekiyor.


SÜREYE GÖRE KATKI

1-) Bir dönem içinde çeyiz hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak. Bakiyenin, açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlardan az olmaması gerekiyor.

2-) Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.


27 YAŞ SINIRI VAR

1-) Devlet katkısı çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla verilecek. Bunun için katılımcı, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair belge ile müracaat edecek. Ayrıca 27 yaş doldurulmadan ilk evliliğin yapılması gerekiyor.

2-) Katılımcılara sadece tek çeyiz hesabı için devlet katkısı ödenecek.


EŞTEN ALINAN SAYILMIYOR

1-) Bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Katılımcı birden çok hesap açtıramayacak.

2-) Hesaba bir defa açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu 30 bin lirayı geçemeyecek.

3-) Katılımcı aylık ödeme planında bir dönem içerisinde en fazla 3, 3 aylık ödeme planında 1 dönem içerisinde en fazla 1 defa ödemeyi yapmayabilecek.

4-) Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.

5-) Devlet katkısı için konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içinde bankaya müracaat edilecek.

6-) Katılımcının Türk vatandaşı olması ve tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor.

7-) Eşten ve birinci derece kan hısımlarından alınan konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.


Takvim




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Devlet evi olmayanlara ve evleneceklere 2 koldan destek olacak. 15 bin liraya kadar konut yardımı yapacak olan devlet, çeyiz hesabı açtırana 5 bin liraya kadar katkı sunacak. Eşler bu fırsattan ayrı ayrı yararlanıp 40 bin lira destek sağlayabilir.


ÇEYİZ HESABI 


Çeyiz yardımı, 27 yaşma kadar evlenmek isteyenlere verilecek. Uygulama 16 Nisan itibarıyla başlayacak. Buna göre; en fazla 24 yaşmda henüz evlenmemiş gençlerle, 18 yaş altında çocuğu olan aileler, çeyiz hesabı açtırmak için bankalara başvurabilecek. Çeyiz hesabında aylık ya da 3 aylık periyotlarla en az 3 yıl düzenli ödeme yapmak gerekiyor. 


Ayrı ayrı yatacak 


Düzenli ödeme yapan her bir hesap sahibine sözleşmedeki süre bitiminde 5 bin liraya kadar devlet katkısı ödenecek. Evlenen çiftlerden kriterleri yerine getiren her bir eş devlet katkısından ayrı ayrı , yararlanabilecek. Böylece evlenenler 10 bin liraya varan çeyiz desteği alabilecek. Katkı için 27 yaşmı doldurmamak ve ilk evliliği yapıyor olmak gerekiyor. Katkı için evlemneden önce hesaba en az 3 yıl para yatırmak şart. Çeyiz hesabma 100 ile 1000 lira arasında düzenli ödeme yapılacak. 


Para çekilebilecek 


Bir dönem içinde çeyiz hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak.Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15'i (ödenecek tutar 4500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (5 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak. Hesapta biriken para işletilecek ve ek gelir (faiz) sağlanabilecek. 


Devletin evlenenlere ve ilk kez ev alacaklara sunacağı devlet desteğinin ayrıntıları netleşiyor. Buna göre devlet 2 ayrı katkı sunacak. Çeyiz hesabı uygulaması 1 ay sonra, konut hesabı uygulaması da Ağustos sonunda başlayacak. Şartlara uyarak en az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısı alabilecek. Çeyiz hesabma devlet katkısı 5 bin, konut hesabma da 15 bin lirayı aşamayacak. Eşler, bu şekilde ayrı ayrı yararlanıp 40 bin liraya varan devlet katkısından yararlanabilecek. 


250-2500 TL arası 


'Konut hesabı' açıp asgari 3 yıl, hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin liraya kadar çıkacak. Söz konusu hesap, bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır'250 lira, üst sınır 2500 lira olacak. 


Çocuk adına açılabilir 


18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Banka, konut hesabı açmak isteyenlere, hesap açma kararını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verecek. 



Posta


Geri Dön