24 / 04 / 2024

İlk kez konut yatırımı yapacaklar nelere dikkat etmeli?

İlk kez konut yatırımı yapacaklar nelere dikkat etmeli?

Mehmet Canıtatlı, Güneş'e ilk kez konut yatırımı yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.



İlk kez konut alımı yapmayı planlayanların, cebindeki bütçeyle nasıl hareket edebileceği konusunda tereddüde düştüklerinde mutlaka bir gayrimenkul danışmanına müracaat etmeleri, onları yanlış adım atmaktan kurtarır. Uzmanlar, evi ucuza mal etmenin formüllerini Mehmet Canıtatlı Güneş’e anlattı. 


Büyük şehirlerde site içinde her türlü konforu sağlayan 1 artı 1 ve 1 artı 0 daireler hem yatırımcının hem de ilk kez konut sahibi olmak isteyenleri cezbediyor. Kolay satış ve kiralama avantajı bulunan 1 artı 1 tipi dairelerin büyüklüğü 30 ila 100 metrekare arasında değişebiliyor. Sosyal donatılar, özel otopark, merkezi doğalgaz ısıtma ve uydu sistemleri, fiber internet ile AVM ve eğitim kurumlarına yakınlığı ile öne çıkan sitelerde yer alan 1 artı 1 tipi dairelerin başlangıç fiyatları ise 200 bin lira seviyesinden başlangıç gösteriyor. 


TOKİ’den ucuz ev  fırsatı 

Emeklilere ve alt gelir grubuna yönelik 250 lira taksit ve 240 ay vade ile 200 bin konut üretmeyi hedefleyen TOKİ, taksitleri vatandaşlar konuta taşındıktan sonra talep ediliyor.  Dar gelirli vatandaşlar için her yıl 60 bine yakın konut üretme politikasını izleyen TOKİ, 2023 yılına kadar 6 milyon vatandaşın çözüm ortağı olacak. Ucuz ev satın alma şartları arasında; daha önce TOKİ’den konut satın almamış olmak, TOKİ’den konut kredisi kullanmamış olmak, başvuran kişinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulü bulunmamak ve  hane halkı gelirinin belli bir seviyenin altında olması bulunuyor. 


Kentsel dönüşüm dopingi

2023 yılında dar gelirli kesim için yaklaşık 140 bin konuta ihtiyaç olunacağını kaydeden uzmanlar, bu süreçte kentsel dönüşümün önemli bir rol oynayacağı kanaatinde. Kentsel dönüşümün arz-talep döngüsünü kırabileceğini söyleyen uzmanlar, “ Kentsel dönüşümle müteahhitlerle anlaşan dar gelirli kesim hem yeni bir hayata başlangıç yapıyor hem de sosyal statüsü değişiyor’’ açıklamasını yaptı. . 


Kelepir veya temelden alın

Emlak uzmanları, uygun ve ucuz ev almak için vatandaşların genellikle kelepir denilen sıkışmış, acil satılması gereken yerleri takip ettiğini belirterek; projelerin lansman fiyatlarından veya müteahhitlerden temelden daha inşaat başlamadan alınan konutların da uygun olduğunu dile getiriyor. 


Güneş


Geri Dön