17 / 04 / 2024

İlk konuta devlet desteği nasıl sağlanacak?

İlk konuta devlet desteği nasıl sağlanacak?

Bankalardan konut kredisi kullanarak, ev sahibi olmak isteyenlere Torba Yasa'da alınan karar gereğince yardım yapılacak. Peki, ilk konuta devlet desteği nasıl sağlanacak? İşte konut desteği..



İlk konuta devlet desteği nasıl sağlanacak?

Bankalardan konut kredisi kullanarak, ev sahibi olmak isteyenlere Torba Yasa'da alınan karar gereğince yardım yapılacak. Ancak bu yardımdan ilk evini alacak kimseler faydalanabilecek.


Bilindiği üzere, evin yüzde 100'üne kredi veriliyor. Mevcut uygulamada evin değerinin ev fazla yüzde 75'ine kredi veriliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısım peşinat olarak ödeniyor. Bu durumda, ev almak isteyenlerin bu kısmı biriktirmesi de seneler alabiliyor. 


Birçok alanda düzenleme yapılmasını öngören Torba Yasa'da bu konuya da değiniliyor. Kanun gereğince, ev alana devletin yardım etmesi öngörülüyor. Peki, İlk konuta devlet desteği nasıl sağlanacak?


Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için hesap açılacak. Devlet açılan her hesaba yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak.


Beş yıl için yüzde 15 olan destek, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 oluyor. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanıyor.


Konut teşviki için, bankada TL cinsinden konut hesabı açılması ve asgari 3 yıl boyunca sistemde bulunulması gerekiyor.


Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor. 


Destekten yukarıda da belirttiğiniz gibi ilk defa ev alacak olan kimseler faydalanabiliyor. İkinci ve üçüncü evlerini almak isteyen kimseler ev teşvik desteğinden yararlanamıyor.



Konut teşvik yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön