16 / 04 / 2024

İlker Aycı: Japonya’dan 120 şirket Türkiye’ye yatırıma geliyor!

İlker Aycı: Japonya’dan 120 şirket Türkiye’ye yatırıma geliyor!

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Aycı, Türkiye’ye girmek amacıyla 120’den fazla Japon firmasının aktif araştırma yaptığını açıkladı. Bu şirketler arasında sıfırdan yatırım düşünenler var. Japon şirketler yatırımlarını artırmak istiyor dedi...





Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Aycı, Türkiye’ye girmek amacıyla 120’den fazla Japon firmasının aktif araştırma yaptığını açıkladı. Aycı “Bu şirketler arasında sıfırdan yatırım düşünenler var. Ayrıca mevcut Japon şirketleri yatırımlarını artırmak istiyor” dedi.

Küresel finansal belirsizliklere rağmen Türkiye yatırımcının ilgi odağı olmaya devam ediyor. Dünyanın önde gelen yüzden fazla Japon firması yeni yatırım için Türkiye’yi mercek altına aldı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye’ye girmek amacıyla 120’den fazla Japon firmasının aktif araştırma yaptığını açıkladı. Aycı “Kimisi ofis mi açsam, şirket mi kursam, temsilcilik mi açsam, diye düşünüyor. Sıfırdan yatırım yapmayı düşünenler de var. Türkiye’de mevcut bulunan 200 Japon şirket ise yatırımlarını artırmak istiyor” dedi. Yatırım niyeti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japon Başbakanı Abe’nin toplantısında gündeme geldi. Bank Of Tokyo Mitsubishi de Türkiye ile Japonya arasında artacak ticari ilişkilerin finansmanında aktif rol alacak. Japon şirketlerin yatırımı ile Türkiye’deki uluslararası şirket sayısı da artacak. 10 yıl önce 5 bin olan uluslararası şirket sayısı 32 bine çıktı.


Diyarbakır yatırıma açılır


Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Aycı, Diyarbakır toplantısının yatırımcılarda önemli bir etki bıraktığını belirtti. Aycı, şunları söyledi: “Sadece siyasi değil, ekonomik kalkınma, yatırım alanında pozitif etkisi görülecek. Yatırımcı artık ‘Türkiye’ye yatırım yapayım mı?’ diye değil, ‘Türkiye’ye ne kadar yatırım yapmalıyım, miktarı ne kadar artırmalıyım’ diye bakıyor.” Son dönemde Çankırı ve Aksaray’da yapılan araç lastiği yatırımlarına değinen Aycı, İç Anadolu’da farklı bir bereket başladığını vurguladı. Aycı, yatırımların Marmara Bölgesi’nden Anadolu’ya doğru kaymaya başladığını ifade etti.


‘Gezi sadece hıçkırık’


Gezi olaylarına da değinen Aycı, bu gelişmenin Türkiye’nin dünyadaki pozitif algısına belli oranda zarar verdiğini söyledi. Aycı “Ama bizim için asıl olan şey ve yatırımcılarla konuştuğumuzda da onu anlatıyoruz bunlar, sağlıklı bir bünyedeki hıçkırıklardır. Türkiye’nin büyüme ve gelişme sürecine baktığımızda son derece gelişen, istikrarlı bir ülke. 6.5 yılda ekonomisini 3 kat artıran savaş sonrası ülkeler bile yok. Dünya at gözlüğü ile bakmadı. Bu hıçkırık, yatırımcı nezdinde önemli görünmüyor” dedi.


YATIRIM ÇEKME MİLLİ TAKIMI OLUŞTURDUK


Yatırım Çekme Milli Takımı oluşturduklarını bildiren Aycı, Türkiye’de yatırım yapan firmaların CEO’larını kendi ülkelerinin merkezlerine götürerek, orada diğer firma temsilcileri ile görüştürdüklerini hatırlattı. Aycı “Ne sormak istiyorsanız buyurun sorun dedik. Türkiye demokratik, istikrarlı yatırımcılar için güvenli limandır. Büyümek için önemli pazarlar arayan, güvenli liman arayan önemli bir adrestir” değerlendirmesinde bulundu. Aycı, yatırımcıların tutuk olmaları, yatırım miktarını düşük tutmalarının Türkiye’yle değil dünya ekonomisinin getirdiği iştahsızlıkla ilgili olduğunu vurguladı.


AMANOS DAĞI’NA YATIRIM TÜNELİ


Hatay’da yeni bir yatırım bölgesi kurulmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Aycı, 70 bin dönümlük arazinin 110 bin dönüme çıkarılacağını kaydetti. Amanos Dağları’nın delineceğini aktaran Aycı “İnşaat gelecek yıl başlıyor, 11 kilometrelik tünel ile Amanoslar geçilerek, İskenderun limanına inilecek. Uluslararası şirketlerin de dikkatini çekebilecek şekilde bir altyapı hazır ettiğimiz zaman, tarımsal endüstri, gıda teknolojileri, paketleme, dondurma teknolojilerine dair ne varsa yapılabilecek bir alan açılacak” diye konuştu.


İRAN’LA TİCARETTE YENİ DÖNEM


İlker Aycı, İran’ın suni teneffüs yapılan ülke görünümünden el sıkışan ülke noktasına geldiğini kaydetti.  Türkiye ile İran arasındaki iş fırsatlarının karşılıklı olarak gözden geçirileceğini belirten Aycı, ‘Bank Mellat gelmek istiyor, yeni somut öneriler var mı’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Savaşın olmadığı yerde, barışın olduğu yerde iyi ekonomik ilişkiler, iyi komşuluk ilişkileri vardır. İyi ticari ilişkiler, iyi yatırım ilişkileri vardır. Yatırımlar konusunda ümitli olmak lazım. Gelişmeler çok hızlı olmayabilir ama bunlar işadamlarının birlikte değerlendirmesiyle olacaktır.”


Star Gazetesi 


Geri Dön