28 / 03 / 2024

İller Bankası yurt dışına açılacak!

İller Bankası yurt dışına açılacak!

İller Bankası AŞ (İLBANK), yurt içinde sağladığı kentsel alt ve üstyapı ihtiyaçlarına uygun proje geliştirme ve danışmanlık hizmetini yurt dışına taşımaya hazırlanıyor.




İller Bankası AŞ (İLBANK), yurt içinde sağladığı kentsel alt ve üstyapı ihtiyaçlarına uygun proje geliştirme ve danışmanlık hizmetini yurt dışına taşımaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Türk müteahhitler, yurt dışında İLBANK desteği ile içme suyu, kanalizasyon, kentsel dönüşüm gibi projelerde yer alabilecek. 


Kuruluşundan bugüne belediyelerin içme suyu-atıksu şebeke ve arıtma tesisleri, deniz deşarjı ve katı atık tesisleri gibi çevre altyapı projelerinde gerçekleştirdiği çalışmalarla bu alanda en fazla tecrübeye sahip kuruluş olan İller Bankası, mahalli idarelere her türlü ihtiyaçları için kredi verip kentsel alt ve üstyapı ihtiyaçlarına uygun projeler geliştiriyor.


Ayrıca danışmanlık hizmeti veren banka, bu idareler adına harita, imar planı, jeolojik etüt, içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisleri, deniz deşarjı, katı atık ve her türlü üstyapı tesislerinin yapımını da gerçekleştiriyor.


İLBANK yetkililerinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, kurumun bu tecrübelerini yurt dışına aktarma konusu geçmişte de sık sık dile getirilmiş ancak hayata geçirilememişti. 


Başbakan Binali Yıldırım öncülüğünde bu konu yeniden gündeme alındı. 65. Hükümet Programı'nda, "İller Bankası yeniden yapılandırılarak, yurt dışında da kentsel altyapı yatırımlarına fon sağlamak suretiyle Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde daha avantajlı, daha rekabet edebilir bir imkana kavuşmasını destekleyecektir." ifadesine yer verildi. Bu kapsamda İLBANK da yurt dışına açılım çalışmaları yeniden başladı.


Yatırımlara kaynak yaratabilen, teknik ve ekonomik yönden işletilebilir sistemler kurabilen, sağlanan hizmetlerde ülke çapında belirlenmiş kalite standartlarına uyabilen en önemli kuruluşlardan olan İLBANK, içme suyu, kanalizasyon, kentsel dönüşüm gibi kent ölçeğinde neler yapılması gerekiyorsa yurt dışında da aynı projelendirmeleri yapabilmeyi planlıyor.  


Yurt dışında müşavirlik desteği sağlayacak olan İLBANK, bunların yürütülmesi için ilgili kurum ve kuruluşları, belirlenen ülkelere transfer etmeyi hedefliyor. İlgili müteahhit firmalar İLBANK şemsiyesi altında, o ülkelerde yapım işine girebilecek.


Firmaların belirlenen ülkelerde ihaleye girmelerinin de yine İller Bankası tarafından organize edilmesi düşünülüyor. Böylece müteahhit firmaların İller Bankası garantörlüğünde ihale alarak, bölgede çalışmaları kolaylaştırılacak. 


Başlatılan çalışmalarda öncelik ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayında ziyaret ettiği Batı Afrika ülkelerine verilecek. 



AA


Geri Dön