26 / 04 / 2024

İller Bankası'nın Ulus'taki binasının yıkımı yargı yolunda!

İller Bankası'nın Ulus'taki binasının yıkımı yargı yolunda!

Ulus’taki tarihi İller Bankası binasının yıkımının kültür yıkımı olduğun söyleyen mimarlar yargı yoluna başvurdu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İller Bankası’nın tescilli ve önemli bir yapı olduğunun altını çizdi.



Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel SİT Alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planının Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmasına mimarlardan tepki geldi. Plana göre tescilli yapı olan İller Bankası’nın tescili kaldırılarak yıkılması plan kararlarında yer aldı.


Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İller Bankası’nın tescilli ve önemli bir yapı olduğunun altını çizdi. Onaylanan planı yargıya taşıdıklarını, dava açacaklarını açıklayan Candan, yapının tescilinin korunup korunmadığını Koruma Kurulu’na sorduklarını, keyfiyetle karar alınmaması gerektiğini belirtti.


Candan, mimarı Seyfi Arkan olan binanın 1935-1937 yılları arasında yapıldığını, cumhuriyet erken döneminin tarihi ve kültürel mirasları arasında olduğunu, gerek kütlesi gerek biçimlenişi gerekse malzemesi bakımından bu kadar önemli bir binanın yıkımının “kültür yıkımı” anlamına geleceğini vurguladı.



Ankara Güçlü Anadolu 



Geri Dön