19 / 04 / 2024

ILO sözleşmesi ile inşaat şirketlerine sıkı denetim geliyor!

ILO sözleşmesi ile inşaat şirketlerine sıkı denetim geliyor!

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün ( ILO ) inşaat sektörüne uluslararası standartla azandırmayı amaçlayan sözleşmesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sözleşme inşaat şirketlerine sıkı denetim getiriyor...



ILO’nun inşaat sektörüne uluslararası standartla azandırmayı amaçlayan sözleşmesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sözleşme inşaat şirketlerine sıkı denetim getiriyor.


İNŞAAT sektörü çalışanlarına uluslararası standartlarda yeni güvenceler kazandırmayı amaçlayan, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 167 sayılı sözleşmesini içeren yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda resmen kabul edildi. Sözleşme, Türkiye'nin henüz onaylanmadığı, 1937 tarihli 62 Sayılı Yapı İşlerinde Güvenlik Hükümleri Sözleşmesi'ni de revize ediyor. Sözleşme, inşaat sektöründe radikal değişiklikler ve yenilikler getiriyor. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun, 167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'nin onaylanmasını uygun buluyor. Örgüte üye 185 ülkeden 25'inin onayladığı toplam 44 maddeden oluşuyor.


Sözleşme, Türkiye'de sık sık kazaların yaşandığı inşaat sektörüne neşter vuracak nitelikte. Yasa, şunları getiriyor:


- Sözleşmede inşaat işlerinin görüldüğü alanlar, inşaat işlerinde kullanılan araç, malzemelerde güvenlik ve sağlık, üye ülkelerin hükümetlerince konuya ilişkin önlemlerin alınması, işçi ve işverenlerin yükümlülüklerine ilişkin hükümler bulunuyor.


- Sözleşmeyi onaylayan her üye, güvenlik ve sağlık için mevcut risklerin değerlendirilmesi konusunda, sözleşme hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymayı taahhütte bulunuyor.


- Yüksekte kurulmuş çalışma yerlerine, başka güvenli erişim araçlarının olmadığı durumlarda, uygun ve kaliteli merpenler sağlanacak. İskele ve merpenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek, kullanılacak, yetkili kişi tarafından denetlenecek.


- Her inşaat alanında veya çevresinde işçilerin sayısına ve işin süresine bağlı olarak, tuvalet ve yıkanma tesisleri, işçilerin kıyafetlerini değiştirmek, kurutmak için tesisler, olumsuz hava koşullarından dolayı iş kesintiye uğradığı sürelerde yemek ve barınmak için yerler sağlanacak. Her inşaat alanında veya çevresinde içme suyu bulundurulacak.


- İşçilere kaza riskine veya sağlığa zarar verecek risklere karşı kişisel koruyucu donanım ve koruyucu kıyafetler, işverenler tarafından ücretsiz sağlanacak, bakımı yapılacak. Sözleşmeyi imzalayan her üye, sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak için gerekli bütün önlemleri alacak.


- İşçiler, işyerlerinde maruz kalabilecekleri olası kazalara ve yakalanabilecekleri hastalıklara karşı bilgilendirilecek.


Star


Geri Dön