18 / 04 / 2024

İmar Affı Kanunu 3 yıl daha uzatıldı!

İmar Affı Kanunu 3 yıl daha uzatıldı!

Türkiye'de tapusuz evi olan binlerce vatandaşa mülkiyet hakkı tanıyan ve Mayıs ayında yürürlükten kaldırılması öngörülen 2981 sayılı İmar Affı Kanunu, seçim öncesinde 3 yıl daha uzatıldı.



Türkiye'de on binlerce vatandaşı tedirgin eden düzenlemede çok önemli bir değişiklik yapıldı. Tapusuz evi olan vatandaşlara mülkiyet hakkı tanıyan 2981 sayılı İmar Affı Kanunu, 3 yıl daha uzatıldı. Yasa gecekondu sahiplerine 'tapu vaadi' sunuyordu. 'İmar Affı Yasası' olarak da bilinen yasanın, 2012'de 'Afet ve Kentsel Dönüşüm Kanunu' olarak bilinen kanun 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanunun 23'üncü maddesi uyarıca 15 Mayıs 2015'te yürürlükten kaldırılması öngörülüyordu


Resmi Gazete'de yayınlandı 

'İmar Affı' kanuna dair değişiklik Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasının ardından önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. On binlerce vatandaşa mülkiyet hakkı tanıyan yasaya ilişkin "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması" hakkındaki son torba yasanın 38. Madde'sinde "16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "üç yıl" ibaresi "altı yıl" olarak değiştirilmiştir" ifadeşerine yer verildi. 


Vatandaşı hak sahibi yapıyordu 

İmar Affı Kanunu, zamanında bir takım geçici belgeler ile ya da izinsiz olarak yapılan yapılarda hayatlarını sürdüren vatandaşı mevcut mülk üzerinde hak sahibi olarak tanımlıyor. 


Ankara çıkarması yapılmıştı 

Bundan dolayı hak sahipleri yasayı dayanak göstererek tapularını almak için girişimde bulunabiliyor. 

Turgut Özal zamanında, 1984'te tapu vaadiyle yürürlüğe konan 'İmar Affı' yasasına ilişkin olarak sürenin uzatılması talebiyle geçtiğimiz ay İstanbul ve İzmir'den yaklaşık 50 mahalle temsilcisi Ankara'ya hareket etmişti. Yıllardır tapularına kavuşamayan mahallelerin bir araya gelerek oluşturduğu Mahalleler Birliği, bu maddenin iptali ya da imar affı yasasının uzatılması teklifi ile 9-10 Mart tarihinde Ankara'da hazırladıkları kanun teklifini TBMM'de grubu bulunan bütün partilere sunmuştu. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön