26 / 04 / 2024

İmar durumu sorgulama nasıl yapılır?

İmar durumu sorgulama nasıl yapılır?

İmar durumu; bir imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini gösteren belgeye deniyor. Peki, imar durumu sorgulama nasıl yapılır? İmar durumu nasıl öğrenilir?



İmar durumu sorgulama nasıl yapılır?

İmar durumu; imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini; örneğin teknik şartlarının ne olması gerektiğini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri belirten kadastral durumu da işlenen belgeye deniyor.


İmar durumları, bölgeye, semte, mahalleye, sokağa hatta parsele kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu değişiklik bölgenin gelişimine bağlı olarak meydana geliyor. Ayrıca bölgede bulunan arsaların imar durumlarını büyükşehir belediyeleri veya yerel belediyeler değiştirebiliyor. Peki, imar durumu sorgulama nasıl yapılır?


İmar durumu sorgulama

İmar durumu, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeden sorgulanabiliyor. Bunun için belediyeye bir dilekçe ile müracaatta bulunulması ve gerekli olan diğer belgelerin de temin edilmesi gerekiyor.


İmar durumu için gerekli belgeler

Arsa sahibiyseniz; 

Kimliğiniz ile belediyeye gidip, arsanın tapusu ve çap belgesi ile gitmeniz yeterli olacaktır. 


Arsa sahibi değilseniz; 

Sahibi olunmayan arsanın imar durumunu öğrenmek istiyorsanız bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi ile gidilmesi gerekiyor.


Örnek imar durumu dilekçesi..


……… BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NE


…………/İSTANBUL


 

…………… ilçesi …………… Mahallesi ………… pafta ……… ada ……… parsel sayılı yerin imar durumunun düzenlenerek tarafıma verilmesini bilgilerinize arz ederim.




EK:    

– Tapu (aslı)

– Çap (aslı)

– Vekaletname


 


İsim – Tarih – İmza

..................



ADRES:

........................................................

........................................................

.........................................................



1/1000 Uygulama planı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön