24 / 04 / 2024

İmar hakları transferi nasıl olur?

İmar hakları transferi nasıl olur?

İstanbul'daki çok sayıda ilçede yaşanan riskli yapıların ek imar hakları verilemediği için yapılamaması sorununa çözüm olarak imar hakları transferi sunuldu. Peki, imar hakları transferi nedir? İmar hakları transferi nasıl olur?



İmar hakları transferi nasıl olur?

İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında, çok sayıda ilçede riskli yapılar ek imar hakları verilemediği için yapılamıyor. Bu hususta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş "imar hakları transferi" önerisini sundu.


Şehrin Geleceği İstanbul 2014 Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Topbaş, “Tarihi yarımada başta olmak üzere bazı bölgelerde yeni bir takım yoğunluklar getirme imkânı olmadığına göre ve mevcut imar haklarının çok daha üzerinde yapılanmalar ortaya çıkmış olduğu için bu alanlardaki mevcudu korumak, artı bir değer vermenin imkânı olmadığı yerlerde imar hakkı transferi gibi bir sistem getirmek mümkün olabilir” dedi. 


İmar hakları transferine göre, vatandaşlar dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilecek. Peki, imar hakları transferi nasıl olur?


İmar hakları transferi için parsel sahibi belediyelere yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor. İmar hakları transfer başvurularıse ise aşağıda sıralanan belgeler ile birlikte yapılıyor:


- Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

– Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, 

sokakları, su kaynaklarını plan/harita

– Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge 

– Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge

– İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa 

kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı

– Koruma, restorasyon vs. planları

– İmar hakları hesaplamaları içeren doküman

– Başvuru ücreti


İmar hakkı transferi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön