24 / 04 / 2024

İmar İskan Blokları ne zaman yıkılacak?

İmar İskan Blokları ne zaman yıkılacak?

İmar İskan Blokları Derneği Başkanı Erhan Karaçay, dönüşüm için teklif veren 14 firma arasından 4 firma ile süren görüşmelerin ne zaman netleşeceğini açıkladı... İmar İskan Blokları, emsal kararı için bilirkişiyi bekliyor... İşte detaylar



İmar İskan Blokları ne zaman yıkılacak?


Ataşehir İmar İskan Blokları için belirlenen 2,5 emsal için açılan dava üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi bilirkişi tayin etti. Bilirkişi Temmuz ayında İmar İskan Blokları'na gidecek, vatandaşa ait arazide emsal 1 iken Karayolları arazisinde nasıl 2,5 olduğuna bakacak. 


Öte yandan Ataşehir Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği etrafından örgütlenen mahalle sakinleri, kentsel dönüşüm için teklif veren 14 inşaat firmasıyla görüşmelerinde eleme yaparak görüşülen inşaat firması sayısını 4'e düşürdü. 


İmar İskan Blokları sakinleri, kentsel dönüşüm için hangi firmayla sözleşme imzalayacağını Haziran ayında netleştirecek ve yıkımlar başlayacak. 


İmar İskan Blokları ne zaman yıkılacak?



İmar İskan Blokları'nın tarihçesi!


İstanbul İli Ataşehir İlçesi Yenişehir Mahallesi Şerifali Çiftliği bölgesindeki yaklaşık 40 hektarlık alan, 1969 yılında çıkartılan 775 sayılı yasaya uygun olarak  gecekondu önleme alanı ilan edildi. 


Bayındırlık ve iskan Bakanlığı’nca 5 katlı 10'ar daireli 125 Blok sosyal mesken 1250 konut yaptırılarak hak sahiplerine dağıtıldı. Bunun yanısıra 40 tane kooperatif evleri ve depremden sonra devletin arazisinin kooperatife satılmasıyla yapılan 40 konut daha var. Toplam 1330 konut mevcut.


Devlete ait 200 konut karayollarına, 20 konut Marmara Üniversitesi'ne, 10 konut da İl Özel İdaresi'ne ait... 10 tane sosyal mesken, 2013'te içinde oturan vatandaşa öncelik verilmek üzere ihale edildi, yani vatandaşa satıldı.



İmar İskan Blokları'nda emsal davası!


Ataşehir Yenişehir Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Erhan Karaçay, Emlakkulisi.com'a yaptığı açıklamada, İmar İskan Blokları'nda Karayolları'na ait olan ve TOKİ'ye devredilerek 312 konut yapılmak üzere ihale edilen 190 konutun bulunduğu arazinin plan tadilatının geçtiğimiz yıl yapıldığını belirterek şunları söyledi;


"Karayollarına ait konutlarda Emsal: 2,5'a çıkarıldı. Ancak mahalle derneği olarak itiraz ettik. Kat maliklerinin dilekçelerini bakanlık ve TOKİ'ye gönderdik. vatandaşın olduğu bölgede de plan tadilatı yapılmasını istedik. 


Daha önce 6306 sayılı yasaya göre mahkemelerin yürütmeyi durdurma hakkı yoktu ve bu mevcut plan revizyonunu hakkında yürütmeyi durdurma talebimiz reddedildi. Ancak dava sürüyor bu açtığımız davaya ilişkin İdare Mahkemesi, Temmuz ayında bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.


Vatandaşa ait 1050 konutun bulunduğu parselin revizyon imar planı yapılmazken, Emsal:1 iken Karayolları'na ait 190 konuta ait 3 parselde Emsal:2,5 olmasına ilişkin itirazımızı inceleyecekler. Plan değişikliğinin mevzuata uygun olup olmadığını inceleyip rapor verecek."



İmar İskan Blokları sakinleri Emlak Konut GYO ve Ataşehir Belediyesi ile neden anlaşamadı?


İmar İskan Blokları sakinlerinin Ataşehir Belediyesi ile neden anlaşamadığını da açıklayan dernek başkanı Karaçay, "Ataşehir Belediyesi aracılığıyla gelen herkese 98,05 metrekarelik konut teklifinin hakkaniyetli olmadığı yönünde karar verdik. Aynı protokolle ilgili geçen yıl iki kez ikincisi 13 Haziran 2013'te olmak üzere Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum'un da dahil olduğu bir toplantı yaptık. Bize, yüzde 50'nin üzerinde hak sunulduğu ifade edildi. Sunumu da Murat Kurum bizzat kendisi yaptı. Burada plan tadilatı taslağı ve iki de çok güzel proje mevcut ancak biz incelemek istediğimizde bize belge verilmedi. Bakanlıkla ilgili yazışmalarda Emlak Konut bize bunların sunulduğunu söylüyor ama bize, hak sahiplerine bir belge verilmedi, inceleme yapamadık. Devletin sunduğu projeler inceleyebilseydik ve ikna olsaydık iki ayda sonuçlanırdı" şeklinde konuştu.



İmar İskan Blokları'na kaç firmadan teklif geldi?


Dernek Başkanı Karaçay, Emlak Konut ve Ataşehir Belediyesi ile görüşmelerden umudu kestiklerini ve dernek etrafında toplanan mahalle sakinleri ile inşaat firmaları arasında görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. Karaçay, "Bu yoldan umudumuzu kestiğimiz için yüklenici firmalarla görüşmeler halindeyiz. Görüşmelerde kimseden vekalet toplamıyoruz. Aldığımız kararları çoğunluklu olarak kabul ettiğimizde herkes imza atıyor. Şimdiye kadar 14 firma ile görüştük. Bunlardan 4'üyle görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler Haziran'a kadar sürecek, İmar İskan Blokları'nın hangi inşaat firması ile dönüşeceği ise Haziran başında netleşecek" dedi.



İmar İskan Blokları'na teklif veren firmalar hangileri?


Ataşehir İmar İskan Blokları'nda kentsel dönüşüm için görüşmeler sonucu sayısı 14'ten 4'e düşen firmaların hangileri olduğunu sorduğumuz Karaçay, firmalardan gelen talep üzerine şu an görüşülen firmaların adlarını açıklayamayacağını da sözlerine ekledi.


Geri Dön