29 / 03 / 2024

İmar İskan Blokları sakinleri daha fazla hak talep ediyor!

İmar İskan Blokları sakinleri daha fazla hak talep ediyor!

Şerifali'deki İmar İskan Blokları sakinleri kentsel dönüşümle kendilerine verilen haklardan fazlasını talep ediyor...



YENİŞEHİR MAHALLESİ  SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TARAFINDAN YAPILAN DUYURU;


Ataşehir Yenişehir Mah. Şerifali Çiftliği İmar İskan Blokları toplam 1290 konuttan 1015 konut 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, şahıslara ait (ortalama 100 metrekare arsa paylı) kat mülkiyetli tapuludur. Öncelikle hakkaniyetli çözümüm üretilmesini ve evlerimizin yenilenmesini zaman kaybetmeden istiyoruz.


TOKİ tarafindan kentsel yenileme projeleri kapsamına alınan bölge için 30.06.2010 tarihinde TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ataşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan protokol birçok yönüyle adalete hakkaniyete aykırı olduğundan, yoruma açık hükümler içermesinden ve bölge halkının mülkiyet hakkı açısından güvence oluşturmadığından hayata geçememiştir.


Yeni (26.01.2013 tarihli) protokolde de kat malikleri yok sayılmış, muhatap kabul edilmemiştir. Hak sahiplerine 98,05m2 bir daire verilmesi planlanmıştır.


Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliği 13.Maddesinin 5.fıkrası: ‘’ilgili kurum, uygulama alanındaki taşınmaz maliklerini yapılacak anlaşmalar çerçevesinde proje ortağı yapmak suretiyle, kat veya hasılat karşılığı inşaat yapabilir veya yaptırabilir.’’ demektedir.


Bakanlık internet sitesinde Kentsel dönüşümle ilgili sorulan sorulara verilen cevapta, “Kentsel dönüşümde çalışmalara halkın katılımı çok önemli olup, kesinlikle bilgilendirme ve görüş alış veriş toplantıları düzenlenecek, kurulacak birliklerle istişare içerisinde olunacaktır. Yasanın özünde halkın rızası ile dönüşüm yapılması vardır.” denilmektedir.

Yerleşim alanımızın etrafında oluşan planlama ve yapılaşma süreçleriyle uyumlu ,  imar haklarının artırılması esasıyla yeni İmar Planlarının hazırlanmasını , Kat Maliklerine ait alanların planlama süreçlerine aktif katılımımızın sağlanmasını ve yeni emsale göre oluşacak inşaat alanının % 50 sinin,  İmar İskan blokları kat maliklerinin payı olacak şekilde projelendirilmesini haklarımızın korunmasını talep etmekteyiz.


Örneğin yaklaşık 1000 kat malikinin konutu yerine yaklaşık 2000 konut yapılacaksa her kat malikine 1 yeni (yüksek standartlı) konut verilmeli, eğer yaklaşık 4000 konut yapılacaksa 2 yeni konut verilmeli, 6000 konut yapılırsa 3 yeni konut verilmelidir. Ayrıca kat maliklerine herhangi bir ödeme çıkarılmayacağı protokolde yazılmalıdır.


YENİŞEHİR MAHALLESİ  SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, üye sayımız 610 ve (üyelerimizden birden fazla kat maliki bulunduğundan) temsil ettiği kat maliki sayısı 650 üzerindedir, Kat malikleri konutlarının yenilenme sorunlarının çözümü için kurulan ve bu konuda birinci öncelikle faaliyet gösteren derneğimizin, kat maliklerini temsilen yetkililerin muhatabı olduğuna duyuruyoruz. 


Geri Dön