16 / 04 / 2024

İmar İskan Blokları'nda lüks konut piyangosu terse dondu!

İmar İskan Blokları'nda lüks konut piyangosu terse dondu!

Deprem riski taşıyan Ataşehir İmar İskan Konutları için TOKİ, 55 metrekarelik daire başıma 120 metrekarelik süper lüks konut vereceğini açıklayınca 50 bin TL'lik fiyatlar 330 bin TL'ye çıkmıştı...



Deprem riski taşıyan Ataşehir İmar İskan Konutları için TOKİ, 55 metrekarelik daire başıma 120 metrekarelik süper lüks konut vereceğini açıklayınca 50 bin TL'lik fiyatlar 330 bin TL'ye çıktı. Daireler kapış kapış satın alındı. Ancak TOKİ, projeyi askıya alınca evler 150 bin TL'ye indi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen yıl 'Yıkılma riski olan binalara daha fazla imar izni vereceğiz' açıklamasında bulunarak, ilk olarak Alaşehir'i işaret etmişti. Modelin ilk uygulanacağı konutlar, 1986'da ikinci köprü ve Tarlabaşı Bulvarı yapımı sırasında evleri istimlâk edilenlere satılan İmar İskân Blokları'ydı.  TOKİ  konutlan yıkıp yenilerini yapacaktı. 170 bin metrekare arazide kurulu, 125 blokta yer alan 1290 dairenin yenilenmesi kapsamında, 55 metrekare olan dairelerin yerine lüks 120 metrekarelik daireler yapılacaktı.

Projenin açıklanmasının ardından TEM ile E-5'in kesiştiği noktada kalan bloklarda 50 bin TL olan daireler 6 ay içerisinde 330 bin TL'den havada satılmaya başlandı. İlk 6 ayda 400 daire sarıldı.

700 bin TL umudu
Bu kişiler arasında bir daire satın alan CHP İstanbul Eski İl Başkanı Berhan Şimşek de vardı. Bunun en büyük nedeni ise proje bittiğinde ortaya çıkacak dairelerin fiyatlarının en az 700 bin TL olacak olmasıydı. Ancak TOKİ, projeyi askıya aldığını açıklayınca ev fiyatları bu kez 330 bin TL'den 150 bin TL'ye düştü. TOKİ'nin projeyi askıya almasında 1290 daire sahibinden 190'ınrn bir değil iki daire almak istemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

"Yıkılacak, kurtarın bizi"
Binalarda oturanların birçoğu ise, Marmara Depreminden etkilenen ve zaten oldukça çürüyen binaları tabuta benzeterek, "kurtarın bizi" diyor. 125 binanın bazılarında güçlendirme çalışması yapılsa da yeterli olmadığı gözle görülüyor. Hemen hemen bütün binaların dış cephesinde kolonlar aşınmış halde duruyor. İnşaat demirleri de çukur haline gelen duvarlarda bağlantı yerlerinden çıkmış halde bina sakinlerini korkutuyor. Yapımında deniz kumunun kullanıldığı açıkça görülen binalarda oturanların çoğu, Van depreminin ardından iki daire isteyenlere karşı çıkıyor. Yetkililerin bir an önce çözüm üretmesini isteyen blok sakinleri, aksi halde olacak bir depremde bloklardaki binlerce kişinin enkaz altında kalacağını söylüyor.

Mezarlıkta yaşıyoruz"
Saim Başkul (Emekli)
"Binalar çürüdü. Demirler kolonlardan çıkıp kopuyor. Bazıları iki daire istediği için biz her an ölümle karşı karşıyayız. TOKI çözüm üretmeliydi Van Erciş'te birçok bina ayakta kalmıştı. Burada hiç kalmaz. Resmen mezarlıkta yaşıyoruz.

Kenan Butakın/Vatan


Geri Dön