24 / 04 / 2024

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliği; yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar olarak ifade ediliyor. Peki, imar kirliliğine neden olma suçu nedir? İmar kirliliğine neden olma cezası nedir?



İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliği; yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar olarak ifade ediliyor. İmar kavramının kelime anlamı  'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak karşımıza çıkıyor.


Yapının imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapı ruhsatının alınmış olması ve imar planına uygun olarak inşa edilmiş olması gerekiyor. Bu hususlara uygun inşaa edilmeyen yapılar ise imar kirliliği kapsamına girmiş sayılıyor. 


İmar kirliliği kapsamına giren bina yapan veya yaptıran kişi Türk Ceza Kanunu'nu hükmü gereğince ceza işlemiş sayılıyor. Bu kapsamda yapı ruhsatı alınmadan bina inşaatına başlanmaması gerekiyor. 


İmar kirliliğine neden olma cezası!

Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.


Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılıyor.


Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.


Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkıyor.



İmar kirliliği eski hale getirme nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön