18 / 04 / 2024

İmar kirliliğine neden olma suçunun unsurları!

İmar kirliliğine neden olma suçunun unsurları!

Yapı ruhsatiyesi alınmadan ya da ruhsatı alınmış ancak ruhsata aykırı olarak inşa edilmiş olan binalar imar kirliliğine neden oluyor. Peki, imar kirliliğine neden olma suçunun unsurları nelerdir?



İmar kirliliğine neden olma suçunun unsurları!

Bir yapının inşaatına başlanmadan önce yapı ruhsatının alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlanmış olan yapılar imar kirliliğine neden oluyor. 


İmar kirliliğinin bir başka sebebi ise yapı ruhsatı alımış olup yapının, rusata göre inşaa edilmemiş olması olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda imar kirliliğine neden olma suçunun unsurları arasında;


1) Yapı Yapı ruhsatiyesi alınmadan yapının inşaatına başlanmış olması,

2)  Ruhsata aykırı olarak inşaa edilen binalar imar kirliliği suç unsurları olarak ifade ediliyor. 


Bir yapının imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapıya başlanmadan önce yapı ruhsatı alınmış olması ya da ruhsatı alınan yapının ruhsata uygun olarak inşaatına başlanmış olması gerekiyor. Tüm bu hususların dışında kalan binalar ise imar kirliliğine neden olmuş oluyor. Ancak imar kirliliğine neden olmak bir suç olduğundan dolayı cezai yaptırımları oluyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Türk Ceza Kanunu'nda yer veriliyor.


İmar kirliliğine neden olma suçunun yaptırımları;


(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahküm olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.


İmar kirliliği ne demek?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön