16 / 04 / 2024

İmar müdürlüğü ne iş yapar?

İmar müdürlüğü ne iş yapar?

Öncelikle imar Yönetmeliğini hazırlamak ve sunmak ile yetkili olan imar müdürlüğünün yerine getirmekle yükümlü olduğu diğer sorumlulukları nelerdir? İmar müdürlüğü ne iş yapar? İşte yanıtı...



İmar müdürlüğü ne iş yapar?

İmar Yönetmeliğini hazırlamak, Büyükşehir Belediye veya Belediye Meclisinin onayına sunmak ile yetkili olan müdürlük, imar müdürlüğü olarak karşımıza çıkıyor.


İmar müdürlükleri, kurulduğu ilin imar işleri ile ilgili faaliyetlerini düzenler. İstanbul'da 1932 yılında kurulan İmar Müdürlüğü 1961 Yılında İmar Müdürlüğünden ayrı olarak Belediye bünyesinde İmar Planlama Müdürlüğü olarak kurulmuştur.


İmar müdürlüğünün tarihçesi ile ilgili diğer bilgiler, İBB'nin resmi internet sayfasında şu şekilde açıklanıyor:


1966 Yılında “Büyük İstanbul Nazım Plan Bürosu kurulması üzerine İmar ve Planlama adı ile birleştirilmiştir. 1974’de İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü olarak tekrar ayrılmıştır.


İmar Müdürlüğü 1984’e kadar İstanbul Durum, Beyoğlu, Anadolu, Çevre Ruhsat ve İskan Büroları, İmar Durumu, Proje Tasdik ve İskan Hizmetleri Müdürlüğe bağlı 21 Şube Müdürlüğü olarak faaliyetini sürdürmüştür. Peki, imar müdürlüğü ne iş yapar, imar müdürlüğünün görevleri nelerdir?


İmar Müdürlüğünün yetki ve sorumlulukları şu şekilde sıralanıyor:


1. İstanbul İmar Yönetmeliğini hazırlamak, Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunmak.


2. Her yıl “imar hizmetleri ücret tarifesi” ve “otopark tarifesi” teklifini hazırlayıp Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunmak.


3. İstanbul il sınırları dahilindeki imar uygulamaları ile ilgili olarak, uygulamada birlik ve beraberliği sağlayıcı karar ve tedbirleri almak (standart, şartname, yönetmelik genelge, bildiri vb.) ve tereddüde düşülen konularda görüş bildirmek ve yönlendirme yapmak, İlçe ve İlk Kademe Belediyeleri arasında koordinasyonu sağlamak.


4. 5216/7-c maddesine göre kanunlarla büyükşehir belediyesine verilmiş görev ve hizmetlerin gerektirdiği proje, yapım, bakım ve onarım işleriyle ilgili imar uygulamalarını yapmak ve ruhsatlandırmak.


5. İmar Planları, plan notları ya da İstanbul İmar Yönetmeliği gereğince ”Avan projesi Büyükşehir Belediyesi’nce onanacaktır.” hükmü olan yerlerdeki avan projeleri; imar durumu, plan notları ve yönetmelik doğrultusunda incelemek, uygun bulunması halinde imar hizmetleri ücret tarifesine göre ücretlendirerek projenin tasdikini yapmak. 


6. Yüksek katlı binalar ile mevzuat gereği özellik arz eden binalara ait projelere görüş veya onay vermek. 


7. Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde mesleki faaliyet gösteren, mühendis, mimar ve diğer teknik elemanların Fenni Sicil kayıtlarını tutmak.


8. Teftiş Kurulunca incelenen konularda yeminli bilirkişi görevlerini üstlenerek dosya ve arazi tetkiklerini yapmak, ve bu doğrultuda rapor düzenlemek.


9. 5211 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde İlçe belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemek,



İmar Kanunu taslağı!


Geri Dön