24 / 04 / 2024

İmar planı itiraz davası nasıl açılır?

İmar planı itiraz davası nasıl açılır?

Belediyeler, valilikler, planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan imar uygulaması yapılan yer hakkında detayların gösterildiği hukuki belgeye imar planı deniyor. İmar planına itiraz edilebilir mi? İmar planı itiraz davası nasıl açılır?



İmar planı itiraz davası nasıl açılır?


Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren plana, imar planı deniyor.İmar planı; nazım imar planı, uygulama imar planı, çevre düzeni planı, mevzi imar planı, parselasyon planı, ilave imar planı ve koruma amaçlı imar planı olarak 7'ye ayrılıyor. Peki, imar planının askıya alınması nasıl oluyor? İmar planına askı süresi içerisine cevap gelmese dava açılabiliyor mu?


İmar planı itiraz davası..

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca gerçekleştirilen arsa ve arazi düzenlemesine yönelik parselasyon işleminden Kanun’un 19/1. maddesinde belirtilen bir aylık askı süresi içerisinde haberdar olunması ve uygulamanın taşınmaz maliki aleyhine olduğunun tespiti halinde düzenlemeyi yapan Belediye veya Valiliğe (plan-uygulama yapan idareye) itiraz edilebiliyor.


Belediye veya Valilik itirazı yerinde bulursa gerekli düzeltmeyi yapacak ve yeniden belediye encümeni veya il idare kurulunun onayına sunuluyur.  Peki, itirazımız yerinde görülmeyip reddedilirse veya ilgili idarelerce herhangi bir cevap verilmezse ne yapılabilr? İmar planı itiraz davası açılabilir mi?



Belediye ve valilik yada imar planı yapma yetkisine sahip idareler tarafından yapılan düzenlemeler için süresi içerisinde imar düzenlemesinin iptali için idari yargıda dava açılabiliyor.İdari dava açma süresi nitelik itibariyle hak düşürücü süresi oluyor. Süresinde kullanılmayan dava açma hakkı düşebiliyor  ve böylece yargı yolu kapanabiliyor. Bu nedenle hem mülkiyet hakkının korunması hem de sorumluluk anlamında idari davalar mutlaka süresinde açılması gerekiyor.


İlan edilen parselasyon işlemine karşı bir aylık askı süresi içinde itiraz edilmesi halinde, belediyelerin cevap verme süresi askı süresinin bitiminden itibaren başlamış sayılıyor.Eğer belediye/valilik itiraza ilan tarihinin son gününü izleyen günden itibaren 60 gün içinde cevap vermez ise talep reddedilmiş sayılacak bu tarihi takip eden 60 günlük dava açma süresi içinde veya ilan tarihinin son gününü izleyen günden sonraki 60 gün içinde cevap verilmek suretiyle talebin reddedilmesi halinde bu cevabın tebliğini izleyen tarihten itibaren 60 günlük dava açma süresi içinde idari dava açılabilliyor.


İmar planı askı süresi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön