26 / 04 / 2024

İmar planı kesinleşme zamanı!

İmar planı kesinleşme zamanı!

İmar planları, Belediye sınırları içinde kalan yerlerin ilgili belediyelerce yapılıyor veya yaptırılıyor.İmarın kesinleşmesi için belirli bi süre bulunuyor.Buna göre imar planı kesinleşme zamanı nedir?



İmar planı kesinleşme zamanı!

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana imar planı deniyor.


İmar planı bir arsanın imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğini bildiren ve belediyece düzenlenerek istek üzerine arsa sahibine verilen belgeye verilen isim oluyor. İmar parselinin boyutlarını, sınırlarını imar planında kullanım şeklini ve yapılacak yapının teknik şartlarını belirtiyor. İmar durumları bölgenin gelişimine bağlı olarak değişikliğe uğrayabiliyor.


İmar planları ilgili belediyelerce yapılıyor veya yaptırılıyor. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe giriyor. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan ediliyor. 


İmar planı kesinleşme zamanı!

Bir aylık ilan süresi içinde  imar planlara itiraz edilebiliyor. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi on beş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor.   


Onay tarihinden itibaren valilikçe tespit edilen ilan yerinde bir ay süre ile ilan ediliyor. Bir aylık süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. İtirazlar valiliğe yapılır, valilik itirazları onbeş gün içerisinde inceleyerek kesin karara bağlıyor.  Kesinleşen imar planlarının bir kopyası, Bakanlığa gönderiliyor.   


İmar planının kesinleşmesi ile ilgili kanun hükümleri ise şu şekilde:

Madde 10- 

Belediyeler; imar planlarını yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planını tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar.


Beş yıllık imar programlarının görüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcileri görüşleri esas alınmak üzere Meclis toplantısına katılır. 


Bu programlar, belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinleşir. Bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildirilir. 


Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları, bu program süresi içinde kamulaştırırlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur.   


İmar programlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler ile özel kanunları gereğince kısıtlama konulan gayrimenkuller kamulaştırılıncaya veya umumi hizmetlerle ilgili projeler gerçekleştirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak diğer kanunlara verilen haklar devam eder.    



Ticari imar ne demek?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön