25 / 04 / 2024

İmar planı ne zaman yürürlüğe girer?

İmar planı ne zaman yürürlüğe girer?

İmar planı askı süreci tamamlanmadan planlar kesinleşmediğinden, bu planlara göre uygulama yapılabilir mi, ruhsat verilebilir mi? Bir bölge için hazırlanan imar planı ne zaman yürürlüğe girer?



İmar planı ne zaman yürürlüğe girer?

İmar planının yürürlüğe girmesi ile ilgili esaslar Plan Yapımına ait esaslara dair yönetmeliğin 20. maddesinde açıklanıyor. Yönetmelik gereğince; Planlar Meclis Kararı neticesinde yürürlüğe giriyor. Ayrıca Belediye Başkanının imzalamasındaki gecikmeler dahi planın yürürlüğe girmesini engelleyemiyor.


Plan onaylanan alanda yeni onaylanan plan öncesinde ki duruma göre işlem tesis edilemiyor. Ancak askı süreci tamamlanmadan planlar kesinleşmediğinden, bu planlara göre uygulama yapılamaz, karar üretilemez, imar durumu, ruhsat verilemiyor.  


Madde 20- 

"Belediye ve mücavir alan sınırları içinde; belediye meclislerince aynen veya değiştirilerek onaylanıp yürürlüğe giren imar planları Belediye Başkanınca mühürlenir ve imzalanır.


Mühür ve imza süresindeki gecikmeler, imar planının tatbikatını engelleyemez.


Belediye meclislerince uygun görülmeyen imar planı teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle, Belediye Başkanlığınca 15 gün içinde ilgilisine yazı ile bildirilir.


Belediye ve mücavir alan sınırları dışında; il idare kurullarınca karar verilen imar planları valilikçe uygun görüldüğü takdirde onaylanarak yürürlüğe girer.


Valilikçe uygun görülmeyen imar planı teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle 15 gün içinde ilgilisine yazı ile bildirilir.


Onaylanmış planlar; onay tarihinden itibaren ilgili idarece herkesin görebileceği şekilde ilan yerlerinde asılmak ve nerede nasıl görülebileceği mahalli haberleşme araçları ile duyurulmak suretiyle 30 gün süre ile ilan edilir. 30 günlük ilan süresi içinde planlara itiraz, ilgili idare nezdinde yapılır.


Belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan yerlerde; Belediye Başkanlığınca Belediye Meclisine gönderilen itirazlar ve planlar, Belediye Meclisince 15 gün içinde incelenerek gerekçeleri de belirtilmek suretiyle kesin karara bağlanır ve karar tarihinden itibaren 15 gün içinde Belediye Başkanlığınca ilgilisine yazı ile bildirilir."


Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan yerlerde; valiliğe yapılan itirazlar, valilikçe 15 gün içinde incelenerek gerekçeleri de belirtilmek suretiyle kesin karara bağlanır ve bu tarihten itibaren 15 gün içinde valilikçe ilgilisine yazı ile bildirilir.


Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu nezdinde 2003/521 Esasında açılan davada verilen 18.09.2003 tarih K:2003/609 nolu kararda;


"Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanan İmar Planının, 3194 sayılı Yasada Öngörüldüğü biçimde ilan edilmemesi nedeniyle kesin ve uygulanabilir nitelikte olmadığına" karar verilmiştir. Buna göre üzere planların uygulanabilmesi için kesinleşmesi, kesinleşmesi için ise bir aylık askı sürecinin tamamlanması gerekiyor.


Askı süresinde ki itirazlar planın kesinleşmesini engellemiyor. Ancak onay mercii itirazlarda bir haklılık görür ise yeni bir kararla onayladığı planı değiştirebiliyor veya iptal edebiliyor.


İmar planı nasıl alınır?


Geri Dön