29 / 03 / 2024

İmar planına itiraz!

İmar planına itiraz!

İmar planlarına itiraz etmek mümkün. Peki imar planına itiraz nasıl yapılacak? İşte yanıtı...




Nazım planı ve uygulama planı olmak üzere ikiye ayrılan imar planları, nüfusu 10.000’i aşan belediyeler ile nüfusu daha az olduğu halde il merkezi olan veya gelecekte imar işleri bakımından plana gereksinimi bulunduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca saptanan belediyelerin “ imar yasası” uyarınca yaptırmakla yükümlü oldukları fiziksel planlar anlamına geliyor. İmar planına itiraz ise mümkündür. Peki imar planına nasıl itiraz edeceksiniz? 


İlan süresinde itiraz 

Nazım ve uygulama imar planları belediye birimleri tarafından yapılıyor. Tabi bu durum belediye sınırları içinde kalan yerlerin planları için geçerli. Belediyeler tarafından yapılan veya yaptırılan planlar ilan yerlerinde 1 ay zarfınca ilan ediliyorlar. Bu ilan yerleri ise yine belediye tarafından tespit ediliyor. 


15 günde karar 

1 aylık ilan edilme süresi boyunca imar planlarına vatandaşın itiraz etme hakkı bulunuyor. Bu itirazlar ise Belediye Meclisi tarafından incelenerek, on beş gün içinde karara bağlanıyor. 


Aşağıda imar planına karşı açılacak davanın dilekçe örneğini görebilirsiniz. 


ÖZET: Genel olarak imar uygulamasına karşı açılacak davada dilekçe örneği.

DURUŞMALI

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI

İSTEMİ VARDIR


............... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLI?I’NA

..................

DAVACI :.................................................................................

ADRES :.................................................................................

DAVALI :.................................................................................

ADRES :.................................................................................

TEBLİ?TARİHİ :(*) .........................

DAVANIN KONUSU: ...................................... İli, ................... il­çesi, ................ Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, .................... ada ve ................... parsel sayısında . sayılarında adıma . müvek­kilim adına kayıtlı bağımsız.hisseli olan taşınmazı.taşınmazları kapsayan alanda, 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin davalı idare.belediye encüme­ninin ................... günlü ve ........... sayılı işle­minin iptali ile işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan za­rarlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.

OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:

.............................................. İli, .................. ilçesi, ................ Mahal­lesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, .................... ada ve ................... par­sel sayısında.sayılarında adıma.müvekkilim adına kayıtlı bağımsız.hisseli olan taşınmazı.taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uy­gulaması (parselasyon) yapılmıştır.

3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesinde, “İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sa­hiplerinin mu­vafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya bele­diyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar plânına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerine yaptırmaya belediyeler yet­kilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.” hükmü yer almaktadır.

(**).................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

SONUÇ VE TALEP:

.............................................. İli, ....................... ilçesi, ................. Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, .................... ada ve ................... par­sel sayısında.sayılarında adıma.müvekkilim adına kayıtlı bağımsız.hisseli olan taşınmazı.taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uy­gulaması (parselasyon) yapılma­sına ilişkin ....................... belediye encüme­ninin................................. İl İdare Ku­rulunun ..................... tarih ve ............ sayılı kararının İPTALİ ile YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, yargılamanın Du­ruşmalı yapılmasına, (ileride avukat tut­mam halinde) avukatlık ücretinin ve yargılama giderinin davalı idareden alınarak tara­fıma verilmesine karar ve­rilmesi için gereğini arz ederim...................



Geri Dön