25 / 04 / 2024

İmar planında ağır sanayi bölgesi nedir?

İmar planında ağır sanayi bölgesi nedir?

İmar planlarında belirtilen sanayinin yoğun olarak yer aldığı bölgeler, sanayi bölgesi olarak nitelendiriliyor. Peki, imar planında ağır sanayi bölgesi nedir? İşte imarda ağır sanayi bölgeleri..



İmar planında ağır sanayi bölgesi nedir?

İmar planlarında belirtilen sanayinin yoğun olarak yer aldığı bölgeler, sanayi bölgesi olarak nitelendiriliyor. Ağır sanayi tesisi ise, yoğun şekilde çevreyi etkileyen sanayi yatırımlarına deniyor.


Ağır sanayi tesislerinin ortaya çıkardığı olumsuzluklar nedeniyle yerleşim yerlerinden güvenli bir uzaklıkta olması gerekiyor. Planlı yerleşim ve şehrin sağlıklı gelişimi kapsamında sanayi bölgelerinin iyi bir şekilde konumlandırılması şart.


Organize sanayi bölgeleri..

Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dahilinde gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve bu Kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleri olarak tanımlanıyor.


OSB’nin gelirleri şunlardır: 

a) Müteşebbis heyete katılan kurum ve kuruluşların verdikleri iştirak payları. 

 b) Arsa tahsisi yapılan veya satışı yapılan ve OSB’de faaliyet gösterecek olan ve gösteren katılımcıların ödedikleri 

aidatlar ile arsa ve alt yapı katılım payları ve hizmet karşılıkları. 

 c) OSB alt yapı ve sosyal tesislerinin ihalesi için hazırlanan dosyaların satış bedelleri ile bölge içinde kurulacak olan 

işletmelerin projelerinin tasdik ve vize bedelleri. 

 d) Yönetim aidatları. 

 e) Su, elektrik, doğalgaz, sosyal tesis, arıtma ve benzeri işletme gelirleri ile iştirak gelirleri. 

 f) Arsa satışından sağlanan gelirler. 

 g) Bağışlar. 

 h) Bölge ortak mülklerinin kira ve hizmet gelirleri. 

 i) Banka faizleri. 

 j) Gecikme cezaları. 

 k) İlan ve reklam gelirleri. 

 l) Diğer gelirler. 


Organize sanayi bölgesi!


Geri Dön