19 / 04 / 2024

İmar planları şahıs ve kurumlara göre hazırlanmaz!

İmar planları şahıs ve kurumlara göre hazırlanmaz!

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Hatipoğlu, "Çakallar Mahallesinin sorunlarını zaman zaman dile getirdim. Gündeme getirdiğim sorunlar azalacağına, gün geçtikçe daha da tehlikeli duruma geldi" dedi.



İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Hatipoğlu, "Şair BEHÇET KEMAL, bir şiirinde Amasya'mızı "Yaylası dibinde şehir" olarak tasvir etmiştir. Çakallar ile şehir merkezi arasında 300 - 350 m kot farkı bulunmaktadır. Çakallar, yaz mevsiminde mesire yeri olarak kullanılıyordu. İmara açıldıktan sonra RANT uğruna bugünkü hale getirilmiştir. Çakalların büyük bir kısmına, heyelan bölgesinde bulunduğundan dolayı yapılaşma yasağı getirilmiştir. İmara açılan bölgelere de %20 -25 yoğunlukla, 2 kat sınırlaması getirilmiştir. Aynı zamanda da meyilden dolayı kat ilavesine müsaade edilmemiştir" dedi. Heyelanı tetikleyen en önemli iki sebebin ikisi de Çakallarda oluşmuştur. Heyelan için kaygan zemin oluşması, su kaçaklarından dolayı Çakallarda en tehlikeli şekilde oluşmuştur. Kayan kütle üzerine ek yük yüklenerek kayma kuvvetinin artırılması, yine Çakallarda oluşturulmuştur. Ferhat arası taş ocağında taş bırakmadık ve Çakallara yığdık. 


Taş duvar 4 -5 metrede ekonomik olmasına rağmen, 8-10 metre yükseklikte taş duvarlar oluşturduk. Dolayısıyla kayma kuvvetini büyüttük; yapılan bu taş duvarların ise çoğu teknik şartnameye uymamaktadır. Yapılan binaların yoğunlukları ise %50'yi bile aşmıştır. Çok yerlere de 4 katlı betonarme binalar yapılmıştır. Aynı zamanda bu binaların etrafına 8-10 metre taş duvarlar inşa edilmiştir. İmar planları şahıs ve kurumlara göre hazırlanmaz. Hele de cemaat sponsorlarının isteklerine göre asla hazırlanmaz... Eskiden belediye başkanlığında bulunduğumdan ve şu anda da İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliğini yürütmemden dolayı, bazı vatandaşlar zaman zaman bana da yakınıyorlar. 


Hatta belediye yetkililerinin ; "bu durum bizi de aşıyor" sözlerine muhatap olduklarını ifade ediyorlar. Siyasi güçlerin ve cemaat sponsorlarının Çakallar cinayetinden ellerini çekmeleri Amasya Halkının büyük arzusudur. Amasya Kalesinden Çakallar'a baktığımızda; taş yığınlarının olduğu parsellerin kime ait olduğu hemen tespit edilebilir. Çakallar'ın kurtulması ve yarın olabilecek mal-can kaybının önlenmesi için teknik bir kuruluş olarak işin ciddiyetini kamuoyuyla paylaşmak isterim" diye konuştu. 


Amasya Hedef Gazetesi


Geri Dön