18 / 04 / 2024

İmar planlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler!

İmar planlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler!

İmar planlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler ve konu ile ilgili hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İmar planlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler!

İmar planlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler, 3194 Sayılı İmar Kanunu Kapsamında ele alınıyor. 2000 yılında üzerinde değişiklikler yapılan maddede şu hükümler yer alıyor.


MADDE 13- 

Bu maddenin 1. ve 3. fıkraları 29.6.2000 tarih ve 24094 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 29.12.1999 tarih ve 1999/51 sayılı Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edilmiştir.


İmar programına alınan alanlarda kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisi ödenmesi durdurulur. Kamulaştırmanın yapılması halinde durdurma tarihi ile kamulaştırma tarihi arasında tahakkuk edecek olan emlak vergisi, kamulaştırmayı yapan idare tarafından ödenir. Birinci fıkrada yazılı yerlerin kamulaştırma yapılmadan önce plan değişikliği ile kamulaştırmayı gerektirmeyen bir maksada ayrılması halinde ise durdurma tarihinden itibaren geçen sürenin emlak vergisini mal sahibi öder.


Onaylanmış imar planlarında, birinci fıkrada yazılı yerlerdeki arsa ve arazilerin, bu Kanunda öngörülen düzenleme ortaklık payı oranı üzerindeki miktarlarının mal sahiplerince ilgili idarelere bedelsiz olarak terk edilmesi halinde bu terk işlemlerinden ayrıca emlak alım ve satım vergisi alınmaz.


Buna göre, imar planlarında umumi hizmetlere ayrılan yerler için emlak vergisi kamulaştırmayı yapan idare tarafından ödeniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön