19 / 04 / 2024

İmar transferi esasları!

İmar transferi esasları!

İmar transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkı olarak nitelendiriliyor. Peki, imar transferi esasları nelerdir?



İmar transferi esasları!

İmar transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkı olarak nitelendiriliyor.


Şehrin Geleceği İstanbul 2014 Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Kadir Topbaş'ın açıklamasına göre, yapılacak düzenlemeyle yoğun yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde konutu bulunan vatandaşlara imar hakkını başka bir alana transfer edebilme imkanı sunulması amaçlanıyor.


Şehrin Geleceği İstanbul 2014 Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Topbaş, “Tarihi yarımada başta olmak üzere bazı bölgelerde yeni bir takım yoğunluklar getirme imkânı olmadığına göre ve mevcut imar haklarının çok daha üzerinde yapılanmalar ortaya çıkmış olduğu için bu alanlardaki mevcudu korumak, artı bir değer vermenin imkânı olmadığı yerlerde imar hakkı transferi gibi bir sistem getirmek mümkün olabilir” dedi. Uzlaşma Yöneticisi Şehir Plancısı Faruk Göksu tarafından hazırlanan "10B" açıklamasına göre, imar hakkı transferi başvuruları şu şekilde yapılacak:


– Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

– Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, 

sokakları, su kaynaklarını plan/harita

– Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge 

– Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge

– İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa 

kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı

– Koruma, restorasyon vs. planları

– İmar hakları hesaplamaları içeren doküman

– Başvuru ücreti


Mülk sahibi belediyelerin planlama birimine başvuru yapar. Değerlendirme, planlama biriminin yanısıra bazı uygulamalarda mülk sahipleri, yatırımcı ve sivil örgütler tarafından oluşturulan Halk Komiteleri ile birlikte değerlendirilir.


İmar hakları satışı ve transferi 10B!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön