19 / 04 / 2024

İmar Yönetmeliği'nde cami yapımı ibaresi ibadet yeri olarak değişecek!

İmar Yönetmeliği'nde cami yapımı ibaresi ibadet yeri olarak değişecek!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle "cami yapımı" ifadesinin, "ibadet yeri" olarak değiştirildiğini bildirdi. Bayraktar ayrıca, ilçe belediyelerini güçlendirmek için düzenleme yapacaklarını açıkladı...



İMAR yetkisini elinde toplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, büyükşehirlerin kurulmasında sonra yetkileri kısıtlanan ilçe belediyelerini güçlendirmek için düzenleme yapacaklarını açıkladı. Bayraktar, imar yönetmeliğindeki değişiklikle "cami" ifadesinin, "ibadet yeri" olarak değiştirildiğini bildirdi.


TBMM'de yasalaşan son torba tasarıyla imar yetkisinin büyük bölümünü elinde toplayan Bayraktar, yetkinin bununla da kalmayacağını, belediyelerin "imar yönetmeliklerinin" de bakanlık tarafından inceleneceğini ve onay verileceğini söyledi. Bayraktar, sohbetinde şunları söyledi: 


İSTEYENE CEMEVİ

"İmar yönetmeliğini değiştirdik. Yerleşim bölgelerinde cami yapımı değil, ibadet yeri yapımı ifadesini koyduk. O bölgede yaşayan insanların tercihlerine göre dini mekan yaratılmasına imkân sağlamayı amaçladık. Hristiyanlar varsa kilise, müslümanlar varsa cami, isteyene de cemevi yapılması sağlanacak.  TOKİ  olarak zaten bu konuda duyarlıydık. Geçmişte çok sayıda cemevi yaptık.


BELEDİYELER İTİRAZ ETTİ İmar Yasası'nda yapılan değişiklikle, imar bütünlüğü sağlıyoruz. Mekânsal stratejik planlar hazırlıyoruz. Ülkenin coğrafyasını ve kalkınmasını esas alarak yol haritası belirliyoruz. İmar yasaların uygulama yönetmeliklerini de biz denetleyeceğiz. Bazı belediyeler itiraz ediyor, 'bölgesel özelliklerimiz var' diye. Ona itirazımız yok, ama ne yapıyorsan kanuna uygun olmak zorunda. O yüzden uygulama yönetmeliklerini görmemiz gerekir. Büyükşehirlerin kurulmasının ardından üçe belediyelerin manevra alam iyice daraldı. En küçük kararları bile büyükşehire takılabiliyor. İlçe belediyeleri güçlendireceğiz." 


4.6 trilyon metreküp kaya gazımız var, 'çevreci' üreteceğiz 

TÜRKİYE, 4.6 trilyon metreküpü bulan kaya gazı rezervini çevreyi kirletmeden ekonomiye kazandıracak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak çalışma yapacaklarını açıkladı. Litvanya'nın Başkenti Vilnius'da AB Çevre Bakanları Toplantısı'nda son dönemlerin alternatif enerji kaynağı olarak gösterilen kaya gazı ele alındı. Toplantıda konuşan Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'nin başka bölgelerinde de kaya gazı potansiyeli mevcut, Kaya gazının çevreyi kirletmemesi için gerekli tedbirleri alarak üretim yapılmasını hedefliyoruz" dedi. 

 


S.Gökçen'de 556 milyon liralık kamulaştırma

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sabiha Gökçen Havaalanının ikinci pist yapımının kamulaştırılması için 332 milyon 303 bin 289 lira bedel karşılığında 596 kişiyle, lojistik alanın yapımı için de 224 milyon 193 bin 153 lira karşılığında bin 29 kişiyle anlaşıldığını açıkladı. MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak, Bakan Bayraktar'a bir önergeyle Sabiha Gökçen Havaalanı'nda yapılan çalışmaları sordu. Bakan Bayraktar, Torlak'ın önergesine verdiği yanıtta, "Kamulaştırma konusu taşınmazların rayicinin ortalama 120-130 TL/ metrekare olduğu gözlenmiştir. 2011 yılı Temmuz ayında kamulaştırma hususunda taşınmaz malikleri ile görüşmelere başlandı. İlk kamulaştırma çalışmalarında 250 TL/metrekare kıymet takdiri yapıldı. 2012 Temmuz ayında da güncelleme yapılmış ve 250-350 TL/ metrekare kıymet takdiri yapılmıştır." 


Nuray Babacan-Umut Erdem/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön