26 / 04 / 2024

İmarı da kapsayan şeffaflık paketi geliyor!

İmarı da kapsayan şeffaflık paketi geliyor!

İmar uygulamalarına yönelik tedbirleri de içeren şeffaflık kanunu çalısmasının tamamlandığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Davutoğlu' nun kanunun detaylarını yıl sonuna kadar açıklayacağını söyledi.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, başta şeffaflık paketi olmak üzere, 25 maddelik ekonomide dönüşüm paketinin tamamının bu ay içerisinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacağını söyledi. Babacan, ayrıca bankaların yurt dışı borçlanmalarında uzun vadeyi özendirici, sanayi yatırımlarını teşvik edici tedbirler üzerinde çalıştıklarını ve bunun da bu ay içerisinde açıklanacağını belirtti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün yabancı yatırımcı ve kurumlarla bir dizi görüşme yapacağı New York ziyareti öncesinde İstanbul'da gazetelerin ekonomi müdürleriyle sohbet toplantısı düzenledi. 

2008 kriz öncesi ve krizden sonra Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri içeren sunum arası Şeffaflık Örgütü'nün dün açıklanan yıllık raporu oldu. 

Uygulama adaletli olmalı Örgüt'ün raporu nasıl hazırladığına ilişkin inceleme yapaklarını anlatan Babacan, sonuçların tamamen algıya bağlı olduğunu gördüklerini söyledi ve ekledi: "Şeffalık Türkiye için önemli bir konu. Dönem başkanlığını üstlendiğimiz C20'nin gündemindeki konulardan birisi de bunu içeriyor. Her ülkede bu konu problem ve tüm ülkelerin bunun için gayret göstermesi gerekiyor. 

2002'den bu yana AI< Parti hükümetleri şeffaflık konusunda çok ilerleme kaydetti. 

Daha da yapılacak şeyler var. Bunun için şeffaflıkla ilgili kanun çalışmalarımızın yüzde 80-90'ını tamamladık. Kanun imar uygulamalarıyla ilgili de önemli tedbirleri içeriyor. Bu yıl bitmeden imarla ilgili bölümleri tamamlarız ve umarım Başbakanıyapan Babacan'la sohbette ilk soru Uluslar- mız bu ay içerisinde açıklar." İmar uygulaBANKALARIN YURT DIŞI BORÇLANMASINA TEDBİR, SANAYİ KREDİLERİNE TEŞVİK ÖZEL sektörün yurt dışı borçlanmalarında vadenin ağırlıklı olarak 2 yıldan fazla olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şunları söyledi: "Burada endişe edecek bir durum yok. Ancak bankalarımızın yurt dışı borçlanmalarına baktığımızda genelde bir yıl vadede. Bankalarımızı yurt dışı kaynak temininde uzun vadeye yönlendirecek düzenleme yapacağız. Bankaların uzun vadeli borçlanmasını daha cazip kılacak, kısa vadeyi daha az tercih edecekleri tedbirler üzerinde Merkez Bankası ve BDDK çalışmalarını yürütüyor." Babacan, bankacılıkla ilgili bir diğer düzenlemenin de sanayi yatırımları için verilen kredilere yönelik olduğunu söyledi. Babacan "Yapacağımız yeni düzenlemede bankaları sanayi kredisine nasıl yönlendirebilir, teşvik edebiliriz, onun üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu düzenlemeleri yıl sonuna kadar açıklayacağız" dedi. 

malarıyla ilgili nasıl bir düzenleme yapılacak sorusuna ise Babacan "Detaylarını şimdi paylaşmam doğru olmaz. Çalışmalarımız sürüyor. Ancak İmar uygulamalarında fırsat erişimi adeletli olmalı, eğer bir rant oluşuyorsa adil dağılması ve rekabetin olması gerekiyor" diye yanıt verdi. 

Dönüşüm paketi acıklanacak Babacan, 25 program ve 1.200 eylem planın-dan oluşan Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı'nm tamamın hazır olduğunu ve Başbakan Davutoğlu'nun programına bağlı olarak bu ay içerisinde açıklanacağını söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun kasım ayı başında açıkladığı ilk paket 9 sektörde toplam 417 maddelik eylem planından oluşuyordu. Eylemlerin hepsinin tamam olduğunu belirten Babacan, şunları söyledi: "Bunları açıklamak cesaret işi. Kendimizi reform sürecine bağlıyoruz. İlan ettiğimiz eylemlerin sonuçları için de tarih veriyoruz." SECİMİ SORAN YOK BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, dün gittiği New York'ta 30 kişiyle sınırlı yuvarlak masa toplantısına katılacağı bilgisini verdi. Toplantıda Avrupa Merkez Bankası Başkanı, NY Merkez Bankası Başkanı gibi kurumların temsilcilerinin yer alacağını belirten Babacan "Tek siyasetçi benim" dedi. Gecen hafta Londra'da olduğunu kaydeden Babacan, ekonomide dönüşüm paketinin yabancılar tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi. Babacan "Yabancılarla yaptığımız toplantıda 2015'teki genel seçimlerle ilgili soru gelmiyor. Yabancıların secimle ilgili herhangi bir endisesi yok. Jeopolitik konuları soruyorlar" diye konuştu. 


Star


Geri Dön