23 / 04 / 2024

İmarsız araziye ev yapılır mı?

İmarsız araziye ev yapılır mı?

İmar uygulaması geçmeyen toprak parçası olan arazilerin sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu ya da işaretlerle belirleniyor. Peki, imarsız araziye ev yapılır mı?



İmarsız araziye ev yapılır mı?

İmar uygulaması geçmeyen toprak parçası olan arazilerin sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor.


Ev inşaatının nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği İmar Kanunu ve yönetmelikleri ile belirleniyor. İmar mevzuatı gereğince imarı olmayan yerlerde inşaat da yapılamıyor. Buna göre,"İmarsız araziye ev yapılır mı?" sorusunun yanıtı da "Ev yapılamıyor." şeklinde karşımıza çıkıyor.


Ancak, bazı koşullarda ve bazı sınırlarda imarsız araziye ev yapılabiliyor. Ancak imar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. 


Araziye yüzde 5 imarlı olarak yapı yapılabiliyor. Buna göre sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni ile ev yapılabiliyor.


Örneğin, 5000 metre karelik bir arazi için  toplamda 250 metre kareden fazla inşaat yapılamıyor. 


Bu nedenle arazi sahiplerinin elindeki tapu veya çap evrakı ile bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğüne müracat etmeleri gerekiyor.

 

Tarla arsa arazi farkı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön