19 / 04 / 2024

İnanlar İnşaat 8 yeni projeye başlayacak!

İnanlar İnşaat 8 yeni projeye başlayacak!

Net satış gelirini 2014 yılında yüzde 258,6 oranında artırarak Fortune 500 listesine 305’inci sıradan giriş yapan İnanlar İnşaat, hızlı büyümesini bu yıl da sürdürmeyi öngörüyor.



Fortune 500 listesine 305’inci sıradan giriş yapan İnanlar İnşaat, hızlı büyümesini bu yıl da sürdürmeyi öngörüyor. Net satış gelirini 2014 yılında yüzde 258,6 oranında artırarak Fortune 500 listesine 305’inci sıradan giriş yapan İnanlar İnşaat, hızlı büyümesini bu yıl da sürdürmeyi öngörüyor. İstanbul’un birçok farklı bölgesinde proje yürüten şirketin 2015 hedefi yüzde 40 büyüme ve 750 milyon TL ciro. 


Son 10 yıldır hızlı büyüyen ve parlak yıllarından birini daha geride bırakan inşaat taahhüt sektörü, 2015 yılında Fortune 500 sıralamasında en fazla şirketin yer aldığı sektör oldu. Sektörün önemli oyuncularından biri olan İnanlar İnşaat, Türkiye’deki en büyük inşaat taahhüt şirketleri arasında ilk 20’de yer aldı. Şirket 2015 yılında da oldukça iddialı.


“Son üç yılda çok hızlı büyüdük. Bu sene de yüzde 40 büyüyeceğiz” diyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, bu tempoda devam edeceklerini söylüyor. Geçen yıl yüzde 200’ün üzerinde büyüdüklerini belirten İnan, aslında bu sene biraz daha hızlı da büyüyebilirdik. Yüzde 80 gibi büyüme hedefimiz vardı. Ama bu piyasanın birazcık da daralacağını düşünerek büyüme hedefimizi revize ettik” diyor. Turkish Yatırım araştırma uzmanlarının hazırladığı “Konut Sektörü 2015” raporuna baktığımızda sektörün büyümesini devam ettirmesinin biraz da ülkedeki istikrara bağlı olduğunu görüyoruz. Uzmanlar, inşaat sektöründeki büyüme hızının GSYİH ’nin üzerinde bir büyüme hızına sahip olduğunu ancak bunun kriz dönemlerinde kesintiye uğradığını belirtiyor.



İnanlar İnşaat, 2014 yılındaki 481 milyon TL’lik ciro ve 26,6 milyon TL kâr açıkladı. Fulya’daki ofisinde görüştüğümüz Serdar İnan, şirketin tarihini şöyle özetliyor: “İnanlar İnşaat, 1965 yılında Laleli’de doğdu. İlk inşaatını Bakırköy’de yaptı. Ben ikinci kuşağım. 1990 yılına kadar babamlar, amcamlar inşaat yaptı. 1990’dan sonra ben görevi devraldım. O tarihten beri yüzde 98’i İstanbul da olmak üzere yaklaşık 120 tane proje bitirdik.” 1965’ten bu yana şirketin yaptığı projelerin sayısı ise 220.  Şu an İstanbul’da devam eden sekiz tane projeleri var. Serdar İnan, hiç devlet ihalesine girmediklerine dikkat çekiyor. Hemen hemen hiç taahhüt işi yapmayan şirket, hep yap-sat inşaat işleri, projeleri gerçekleştirmiş. İstanbul’un farklı bölgelerinde metrekaresi 3 bin liradan 23 bin liraya kadar değişen fiyatlarda projeler yürütüyor. Her tip proje yaptıklarını belirten İnan, “AA plus, BB plus müşteri kitlelerine hitap ediyoruz” diyor.



İnşaat sektöründe konsolidasyon beklediğini belirten İnan, başka sektörde biraz dara düşenin bu sektöre girdiğimi gördüğünü söylüyor ve devam ediyor: “İnşaat sektörü eskiden biraz daha kolaydı. Şimdi yapılan inşaatların boyutu, büyüklüğü, reklamı, halkla ilişkileri, satışı, satış sonrası, teslim sonrası, teslim sonrasındaki hizmetler, yönetimi gerçekten çok kapsamlı ve zor bir iş haline geldi. Sektöre yeni girmiş bir firmanın buna adapte olması, müşteri memnuniyeti sağlaması hemen hemen imkansız.” Serdar İnan, piyasada eskilerin, iyi yenilerin, kendini revize edebilen eskilerin ve bir de piyasaya yeni girmiş ama adapte olabilmiş olanların ayakta kalabileceğini düşündüğünü söylüyor. Diğerlerinde ise konsolidasyon bekliyor.


İnanlar İnşaat nasıl başarılı oldu? 

1- Hızlı gelişen lokasyonları seçiyor.

2- Estetik projeler üretmeye özen gösteriyor.

3- Detayları atlamıyor.

4- Müşteri istek ve beklentilerini karşılıyor.

5- Hedef odaklı pazarlamaya önem veriyor. 

6- Müşteri kitlesini özenle seçiyor.

7- Fiyat kontrolü uyguluyor.

8- Satış sonrası etkili hizmet sunuyor.

9- Marka değerini her zaman koruyor.



Şirketin, inşaatın dışında otomotiv, enerji, turizm sektörlerinde de yatırımları var. “Neden birden fazla alanda yatırım yaptınız? Bunun olumlu ya da olumsuz ne gibi sonuçlarıyla karşılaştınız?” diye sorduğumuz Serdar İnan, “Yumurtaları ayrı ayrı kaplara koymak gerekir” diyor ve ekliyor “Yani tek sektörde iş yaparsanız piyasaların daraldığı dönemlerde daha zor iş yaparsınız. Finans akışının birbirini desteklediği, müşteri kitlesinin birbirine sinerji yarattığı, teknik grupların birbiriyle destekleştiği sektörlerde çalışmanın faydası var. Bir sektörde dara düştüğünüzde diğer kısımda ilerleme sağlarsınız. Bu nedenle farklı alanlarda da yatırımlarımızı sürdürdük.”


Şirket, satışlarının yüzde 50’ye yakınını yabancılara gerçekleştiriyor. Yaklaşık 30 ülkeye satış yaptıklarını söyleyen İnan, “Bunun içinde Arap ülkelerinin hemen hemen hepsi var. Orta Asya ülkeleri var. Afganistan, Nijerya ve Afrika’nın bazı ülkeleri var” diyor. İnan, şöyle devam ediyor: “Avrupa’ya da satışlar oldu. Yani dünyanın her yerinde neredeyse satış yaptık. Çin, Hindistan, Japonya’dan gelenler var. İstanbul’a karşı bir arayış ve bir talep var. Çok yakın bir tarihte İstanbul’da birkaç milyon yabancının yaşayacağına inanıyorum. Suriyelileri de düşünürsek, herhalde bugün bir milyondan fazladır.”


Türkiye’de konut satışlarına baktığımızda katlanarak büyüdüğünü görüyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre  2015’in nisan ayında bir önceki yıla göre konut satışları yüzde 42,7 artarak, 119 bin 317 oldu. Konut kredisiyle yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96,5 artış göstererek 46 bin 63 adede yükseldi. Şimdiye kadar düşük faiz ortamından beslenen sektörün faizlerin artması halinde nasıl etkilenebileceğini sorduğumuz İnan, “Faizlerin artışı ilk bakışta sektörü olumsuz etkiler. İnsanlarda ‘Nasıl alacağım, acaba ben bunu ödeyebilir miyim’ diye kararsızlık meydana getirir. Ama bu ayrı bir düzlemdir” diyor.


Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmeler hem sektörü hem de İnanlar İnşaat’ı yakından etkiliyor. İnan, yabancı yatırımcıların tedirgin olacağı gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediğinden bahsediyor. “İnşaat sanayii Gezi’den, 17 Aralık’tan etkilendi. Yani faizler arttı, dolar arttı. Yabancılara da satış yaptığımız için yabancıların çok sorularına maruz kaldık” diyen Serdar İnan, “Müşterilerimiz soruyordu Türkiye’de ne oluyor İstanbul’da ne oluyor diye. Şirket olarak dışarıdaki siyasi olaylar bizi de etkiliyor. Diğer yandan son yıllarda Gezi, 17 Aralık gibi gelişmelere rağmen biz büyümemizi sürdürdük” diyor.


“Yıllardır sektörde olduğumuz için çok tecrübeli kadrolarımız var” diyen İnan ekliyor: “Yeni kadroları alıp eski kadrolara adapte etmeye çalışıyoruz” İnan, bunun için de “İnanlar Akademi” diye bir eğitim kurum kurduklarını ve 600’e yakın çalışanlarını İnanlar Akademi ile eğittiklerini belirtiyor. Çalışanlarını şirkete adapte edip mesleki eğitimler vermenin yanı sıra onlara psikolojik eğitimler de veriyorlar. “Zor insanlarla nasıl başa çıkarsınız, işteki stresle nasıl başa çıkarsınız” gibi başlıklar ele alınıyor.

 

Gayrimenkul sektörüne baktığımızda son 10 yıldır sürekli büyüdüğünü görüyoruz. 2014’ün sonunda gerçekleşen 14. Gayrimenkul Zirvesi’nin de ana gündem konularından biri buydu. “Sektörde Balon Var mı?” oturumunu yöneten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, henüz çok büyük alarm yaratacak bir tablo olduğuna inanmadığını söylemişti. Serdar İnan’a bu sektörde bir balon oluşup olmadığını sorduğumuzda “Kesinlikle bir balon olduğunu düşünmüyorum” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Şimdi diyorlar ki Türkiye’de bir milyon konut fazlası var. Bir milyon konut fazlası konutun bir tanesinin maliyetini 100 bin dolar diye hesap etsen 100 milyar dolar yapar. Türkiye ne zaman 100 milyar doları bulmuş da, konutta kaybetmiş… Öyle bir şey mümkün mü?”


Sektöre yönelik bu tür söylemleri hayretle karşıladığını söyleyen İnan, “Amerika’nın parası dolar, basıp basıp istediği gibi balon yapabilirsin. Ama Türkiye’nin elinde böyle bir imkanı yok. Yani 100 milyar dolarlık bir balon yapacak bir finans kaynağı yok” diyor. Günlük yaşayan bir ülkede yaşadığımızı belirten İnan, “Elimizde bu kadar bir varlık yok. Onun dışında her sene zaten 500-600 bin kişi evleniyor. Türkiye’de şu an yapılmış, bitmiş ve yapılmak üzere olan 700 bin tane konut var. Yani çiftlerin evlenmesiyle konut stokuna baktığınız zaman çok dengeli” diyor. Bunların yanı sıra sektördeki eski stokların da çok kötü olduğunu belirten İnan, “Kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Şu an İstanbul’un yüzde 70’i, 80’i eski ve yeniden dönüşecek. Bu kadar konut ihtiyacı varken, talebi varken, bir konut balonundan bahsetmek mümkün değil” diye anlatıyor.


İnan, sektörde yeniden yapılanmanın öne çıkacağını düşünüyor: “Türkiye’nin nüfus artışı düşüyor. Artık nüfusumuz eskisi kadar artmıyor. Bu anlamda inşaat yavaş yavaş eskilerin yenilenmesi anlamına geliyor” diyor. “Bundan 20 sene sonra yabancılar geldikçe Türkiye’de yeni inşaatlar yapılacak” diye konuşan devam ediyor: “Türkiye’nin nüfusu belli seviyelerde, 80-85 milyon gibi bir yerlerde durmaya başlayacak. Bu da sıfır inşaat ihtiyacını hemen hemen ortadan kaldıracak. Artık 20 sene sonra eski binaları yeniden yıkarak tekrar yapacağız. Tabii bu büyük bir maliyet ve masraf. Türkiye’de maalesef yapı stoku çok kalitesiz şekilde. Hem statiği hem mekaniği, elektriği hem de her türlü sosyal donatısı eksik. Bütün bu binaların yeniden yıkılıp Türkiye’nin yeniden yapılması projesi bu kentsel dönüşüm. Buna tabii çok ciddi kaynak ayıracak Türkiye.”


Serdar İnan, İstanbul’daki potansiyele dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Her sene İstanbul’daki gayrimenkul fiyatları yüzde 25 civarında artıyor. İnşaat sanayisi bu anlamda çok atak.” İstanbul’un çok kozmopolit olduğunu, dünyanın merkezi haline geldiğini belirten İnan, “İstanbul dünyanın en büyük havalimanını barındıracak.


Boğazın altından geçen tüp geçit, 3. Köprü gibi bir sürü mega proje var. Yani İstanbul’un büyümesi durmayacak. İstanbul’daki fiyat artışları da durmayacak” diyor. Bu akımın devam etmesi ise yabancıların ilgisinin sürmesine bağlı. İnan’a göre havalimanı ne zaman açılırsa İstanbul bir kat daha büyüyecek ve bir kat daha aktif hale gelecek ve daha kazançlı olacak. İnan, şirketinin de bu büyümede pay sahibi olacağı iddiasında ve “Büyümeye devam” diyor.



İSTANBUL’DA PRİM YAPACAK BÖLGELER

Yatırım yapmaya devam eden İnanlar İnşaat büyümeye devam ediyor. Serdar İnan, “Yeni başlayacak işlerimiz var” diyor ve ekliyor: “Elimizde yaklaşık sekiz tane yeni başlayacak iş var. İstanbul’un iyi ve prim yapacak yerlerinde inşaatlar yapıyoruz.” İnanlar, İstanbul’un değişik yerlerinde, her tip inşaat yapıyor. Bu yaptığı işler arasında en çok önem verdiği kısım ise fiyatların arttığı, müşterilerin para kazanacağı yerler. Her ne olursa olsun, hangi koşulda olursa olsun, piyasasının gelişeceği yerlerde inşaat yapıyor. “Şimdi Türkiye’de inşaatın en çok prim yaptığı yer İstanbul” diyen İnan, “İstanbul’un içinde de yeni prim yapan lokasyonlar olduğuna dikkat çekiyor ve bunların nereler olduğunu şöyle açıklıyor: “Kanal İstanbul güzergahı; yani üçüncü havalimanına doğru Küçükçekmece’den yukarı doğru çıkan aks. Buranın başlangıç yeri Esenyurt, Basınekspres ve Halkalı aksı. Ondan sonra Feriköy, Seyrantepe aksı var. Üçüncü köprü aksı var. Sarıyer, Zekeriyaköy; Anadolu yakasında da Gebze köprüsünden ve otoyolun bağlantı uçundan dolayı da Kartal var. Yani İstanbul bu dört bölgede gelişiyor. Bu bölgelerde başlayacağımız sekiz tane yeni, sekiz tane de devam eden işimiz var.  


Fortune



Geri Dön