19 / 04 / 2024

İnegöl Akhisar'da satılamaz şerhi kaldırılıyor!

İnegöl Akhisar'da satılamaz şerhi kaldırılıyor!

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Akhisar’da köy tüzel kişiliği zamanında meradan parsellenerek köylülere verilen arsalardaki satılamaz şerhleri kaldırılıyor. Şerhin kaldırılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.



Konu hakkında açıklama yapan Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “Akhisar’da 1992 ve 2002 yıllarında köy tüzel kişiliği zamanında meradan parsellenerek bazı araziler 442 sayılı köy kanunu kapsamında uygun bedellerle köy halkına ihale edilmişti. Köy kanunu yönetmeliği çerçevesinde bu arsalar hakkında vatandaşımızın uyması gereken bir takım kurallar vardı. Alınan arsalarda 2 yıl içerisinde inşaatın başlatılması ve 5 yıl içinde de bu inşaatın bitirilmesi gerekiyordu. Ayrıca binayı tamamladıktan sonra da 5 yıl yani toplamda 10 yıllık bir satılamaması durumu söz konusuydu” dedi.


Yiğit, “İhale edilen bu 342 adet parselin 103 tanesinde 10 yıl süreyle satılamaz şerhi bulunduğu ve bazılarında da ipoteklerin bulunduğu tespit edildi. Bu hususta valiliğin görüşüne başvuruldu. Valilikten gelen olumlu cevap üzere bu sorunu da aşmış bulunmaktayız. Bu durum hakkında verilen karar doğal olarak buna benzer 91 köyümüzü de kapsıyor. Bu konu başta Akhisar sakinleri olmak üzere pek çok köyümüzde de birçok vatandaşımızı ilgilendiren bir konu. Yaptığımız girişimler ile vatandaşlarımızın arsalarında bulunan satılamaz şerhlerinden belediyemize borcu olmayanların şerhleri kaldırıldı” diye konuştu.


Şerh kaldırılmasının bir kısım şartlarının olduğunu da belirten Yiğit, “Arsalardaki bu satılamaz şerhleriyle alakalı birtakım hususlar mevcut. Şerhlerin tamamının 10 yıllık süresinin dolmuş olması, arsa sahibinin idareye borcunun bulunmaması ve tapu kütüğünden parsellerin satışında konulan ipotekler hakkında ödeme dekontu getirilmesi gerekiyor. Evrak sunulmaması durumunda ise tapu kütüğündeki ipotek bedelinin günümüz rakamına güncellendikten ve tahsilatı yapıldıktan sonra kaldırılacağı kararı alınmıştır” dedi.



Hürriyet




Geri Dön